Premiepension ställer krav på kunskap

Det blir allt viktigare att man väljer rätt i livets alla olika val. Det gäller inte bara att lista ut vilket elbolag det är lönsammast att få sin ström ifrån. Eller vilket telefonabonnemang man ska ha till sin mobil.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det finns ännu viktigare saker att tänka på - pensionen till exempel. I framtiden ska en allt större del av pensionspengarna komma från PPM - och det från fonder som man valt alldeles själv. Så det gäller att ha någon hum om ekonomi och börs om man ska få en någorlunda dräglig tillvaro efter arbetsårens slut.

Det vore kanske inte så dumt, det som bankernas privatekonomer och Fondbolagens Förening förespråkar, att ämnet privatekonomi förs in på skolschemat.
Tidningen Sparöversikt har räknat på hur olika scenarier och avkastningar slår på den framtida pensionen för personer i ett par olika åldrar.
En person som i dag är 40 år har på 65-årsdagen en uppskattad premiepension på 1 623 kronor per månad om den årliga avkastningen varit 0 procent. Lönen beräknas ha varit 40 000 kronor i månaden med en årlig löneökning på 2 procent,

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons