Premiär för 3D i Venedig

Sandra Bullock och George Clooney åker till rymden, och tyska ”Heimat” åker till Brasilien. SvD:s Jan Lumholdt rapporterar från de första dagarna av årets filmfestival i Venedig.

Under strecket
Publicerad
Annons

Tämligen säkert är att 2013 var året då Venedig till slut visade, ja, till och med öppnade hela festivalen med en 3D-film. Att teknologin inledningsvis inte flöt helt smärtfritt kändes nästan som en protest från den ärevördiga 81-åringen: ”Vi har ju uppkallat strandpromenaden efter Marconi. Är inte det ingenjörskonst så det räcker?”

Men 3D blev det och i Alfonso Cuaróns ”Gravity” utnyttjas den flott. Platsen är rymden och på en liten station reparerar Dr Stone (Sandra Bullock) ett teleskop med handfast service av sin garvade kollega Kowalsky (George Clooney). Plötsligt registreras ett kosmiskt avfallsregn i antågande och då får Houston veta att det är problem. En del av dessa måste Stone ensam reda ut i denna lika delar klaustrofobiska som ändlösa och visuellt överdådiga odyssé. Så fängslad var den samlade journalistkåren att ingen under den efterföljande presskonferensen frågade George Clooney vad han trodde om Ben Afflecks chanser som Batman. Det tackade han för.

Annons
Annons
Annons