Janerik Larsson:Predikarens ord gör sig påminda i USA

Mitch McConnell.
Mitch McConnell. Foto: US Senate TV via CNP /TT

Man ska inte utesluta att McConnells kamp mot Trump och dennes anhängare i partiet kan bli framgångsrik och innebära en god möjlighet att stoppa Trumps planer på comeback 2024.

Under strecket
Publicerad
Annons

Allting har sin tid. Ett visdomsord från Predikarens tredje kapitel som ofta har använts för att förklara att tiden inte ansetts mogen. George F Will, mångårig politisk krönikör i Washington Post, använder uttrycket i en tänkvärd betraktelse över den republikanske senatorn Mitch McConnells sätt att hantera Donald Trump. McConnell leder republikanerna i den mäktiga senaten och fick kritik för att han inte röstade för fällande utslag i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

McConnell förklarade då å ena sidan att riksrätten var fel forum för att hantera en tidigare president även om denne var moraliskt ansvarig för mobbupploppet den 6 januari. Å andra sidan konstaterade han att det är åklagarmyndigheten som har att hantera lagbrott, och inte senatens uppgift.
Det som i första hand styr McConnells agerande har en bestämd tidsangivelse: Mellanårsvalet i november nästa år. Då väljs hela representanthuset och en tredjedel av senaten. Frågan är om Republikanerna då kommer att klara av att sända vettiga personer till kongressen – eller om de kommer att vara Trumpanhängare.

Annons
Annons
Annons