Recension

La Serena - 11 septemberPratig pjäs om följden av USA:s utrikespolitik

Under strecket
Publicerad
Annons

Författaren och kolumnisten Carl Hamilton har skrivit en pjäs som binder samman den chilenska militärkuppen 1973 med attacken av World Trade-skraporna 2001. Den självklart gemensamma länken är datumet, den 11 september, dagen då president Allendes socialistiska vision fick sitt slut och USA drabbas av ett terroristanfall. Hamilton menar dock att händelserna har andra förbindelselänkar. Militärkuppen är ett exempel på hur USA styrt och hjälpt politiska krafter utanför landet - alldeles som vad gäller Irak.

La Serena är en chilensk stad, grundad av spanska kolonisatörer på 1500-talet. Hit anländer Gabriella och jämngamla studiekamraten Buck. Hon är dotter till en man som varit Chiles USA-ambassadör. Han är son till en man som varit USA:s dito på chilensk mark. Hon är där för att vara med om begravningen av sin farbror, som
hon aldrig haft kontakt med. Buck är med därför att han vill slippa att vara på amerikansk mark den dag då man sörjer alla avlidna vid attentatet på Manhattan. Buck var själv med och lider av posttraumatisk stress. Gabriella ska träffa en vän till farbrodern som ska förklara varför bröderna blev osams. Det hela kompliceras av att Buck älskar Gabriella som valt att gifta sig med Winston, far till Buck.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons