Annons
Recension

Halvmördaren – Krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom självPratig krimroman med buskisvarning

Håkan Nesser (född 1950) har sedan debuten 1998 med kärleksromanen ”Koreografen” skrivit över 35 böcker, översatta till ett trettiotal språk.
Håkan Nesser (född 1950) har sedan debuten 1998 med kärleksromanen ”Koreografen” skrivit över 35 böcker, översatta till ett trettiotal språk. Foto: Jo Voets

Håkan Nessers nya roman bärs upp av en lågintensivt sjudande kriminalintrig. Men jargongen känns alltför ålderstigen och Nessers vilja att vara rolig är ibland väl ansträng, tycker Magnus Persson.

Under strecket
Publicerad

I Håkan Nessers nya kriminalroman är huvudpersonen en överviktig och lätt alkoholiserad misantrop vid namn Adalbert Hanzon.

I fjol inträffade något ganska egendomligt i den svenska kriminallitteraturen. Den sedan länge pensionerade polisen Van Veeteren i Håkan Nessers romansvit om den fiktiva staden Maardam gjorde comeback, och inte nog med det – han fick sällskap av en annan av författarens gamla spårhundar, Gunnar Barbarotti.

Det vi trodde var den sista boken om Van Veeteren kom 2003, och serien om Barbarotti avslutades för sju år sedan. Men så var de plötsligt båda tillbaka samtidigt, i berättelsen med titeln ”De vänsterhäntas förening”. Det var en riskabel men lyckad satsning i en roman som låter de båda polisernas vitt skilda personlighetstyper och temperament kollidera med, men framför allt komplettera, varandra i avtäckandet av ett flera decennier gammalt brott som alla trodde redan var löst. 

Annons
Annons
Annons