Mikael Mölstad:Prat om vin förgyller middagen

Mikael Mölstad
Under strecket
Publicerad
Annons

Gillar du att prata vin? Nej, jag menar inte att dissekera dofter och smaker. Det kan vara kul ibland bland vinvänner. Men vin är så mycket mer. Inte finns det någon annan dryck med lika mycket intressant att prata om? Jo, jag vet att många kan prata öl och whisky i timmar. Men när du läst detta inser du att vin har större bredd.

Har du inte lust att diskutera världspolitik, jobb eller privatliv vid nästa middag är just vin det bästa sättet att avleda uppmärksamheten.

Har du inte lust att diskutera världspolitik, jobb eller privatliv vid nästa middag är just vin det bästa sättet att avleda uppmärksamheten. Det finns många perfekta conversation pieces. För att utgå från vad som hände i vinvärlden 2017 kan du snurra eftertänksamt på glaset och säga: Undrar om det kommer nå’t vin från Kalifornien i år? Varför inte? – undrar alla. Du förklarar att skogsbränderna som härjade i oktober drabbade en massa vingårdar och vinanläggningar. Sedan är det igång.

Snabba fakta: skogsbränderna i Kalifornien 2017 var de tredje värsta i delstaten när det gäller skador och omkomna. Mer än hundratusen hektar brann och över femtusen byggnader blev lågornas rov. Som alla vet produceras det vin nästan överallt i the golden state. Men lyckligtvis var nittio procent av druvorna redan plockade och endast ett fåtal vinhus brann upp. Lite bonusinfo: det var tur att druvorna hann plockas in – för även om de då inte blev uppeldade skulle röken ha gjort vinet minst sagt odrickbart. Det är ju inte whisky vi pratar om.

Annons
Annons

Efter denna inledning kan jag lova att samtalet lätt kan flyttas till klimatförändringarnas betydelse för skogsbränder. Och mycket annat av extrema väderformer som allt oftare drabbar jorden. Så även 2017. Europas vinodlare led också av hetta. Men det som drabbade dem värst var det motsatta. Förra våren blev frosten så stark att många vingårdar slogs ut helt: Från Champagne till norra Italien. Eftersom vi svenskar är så förtjusta i champagne och chablis-viner kommer det märkas de kommande åren.

I början av året är annars hälsa ett givet tema. Då är det perfekt att ta upp detta med det moderata vindrickandets goda inflytande på vår hälsa. Du kan till exempel säga att resveratrolet i vinet kommer att bli framtidens mirakelmedicin. Sedan är det igång igen. Då förklarar du att det under 2017 kom ytterligare studier som visar att antioxidanten och polyfenolen resveratrol kan minska risken för demens i sjukdomens tidiga stadium. Andra forskare har under förra året visat att ämnet även har en föryngrande effekt på våra celler. Lägg gärna till att tidigare forskning visar att resveratrol minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och typ 2 diabetes.

Nu kommer säkert flera vid bordet invända mot denna skönmålning. Då kan du balansera detta med en studie från engelska forskare som publicerades under hösten. Den visade att alkoholkonsumtion kan ge skador på våra stamceller – och därmed påverka vårt DNA. Nog så alarmerade.

Vill du elda på hälsodebatten kring vin kan du berätta att man i Kalifornien nu skapat världens första vin med tillsats av cannabis. Bra eller dåligt, rätt eller fel – vem vet? Men håll med: visst kan det vara intressant med diskussioner kring ett vinglas?

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons