Annons
X
Annons
X

Präster tror på omvändelse av homosexuella

Präster som ber för att ”bota” homosexualitet. Präster som talar om tidigare övergrepp som möjlig orsak till homosexualitet. Det avslöjas i onsdagens Uppdrag granskning. ”Kvacksalveri”, anser prästen Lars Gårdsfeldt, medan ärkebiskop Anders Wejryd är försiktigt avståndstagande.

”Herre hör Kalles böner - att det ska bli möjligt för honom att kunna älska också en kvinna och på det sättet spegla det Du lagt i skapelsen.”

Sedan snart ett decennium har kyrkan beslutat att öppna för välsignelse av samkönade partnerskap och för att kyrkan inte ska fördöma eller skuldbelägga homosexuella.

Men när SVT:s Uppdrag granskning med dold kamera filmar prästen Bertil Murray, Uppsala stift, så visar det sig att alla präster inte följer Svenska kyrkans riktlinjer.

Annons
X

**Under förbönen ber **Bertil Murray för ”Kalle” och att hans homosexualitet ska ”tonas ner och tyna bort”.

Andra präster inom Svenska kyrkan som reportrar från Uppdrag granskning filmat med dold kamera ger också uttryck för att homosexualitet går att övervinna med Guds hjälp. Präster ställer även frågor om tidiga övergrepp, som skulle kunna förklara den sexuella läggningen.

Roy Ivarsson, som tidigare intervjuats i SvD, berättar i programmet om samtal som han hade som tonåring med sin församlingsassistent.

– Han försökte även förändra min personlighet och så där. Genom att umgås mer med killar och göra mer maskulina saker. Och så sa han att man kunde bli botad genom förbön.

Prästen Lars Gårdsfeldt kallar kollegornas agerande för ”kvacksalveri”.

– Jag hade hoppats att det skulle finnas lite mer visdom efter alla år av debatter. Men när inte viljan finns så...

Svenska kyrkan räknas som ett av världens kanske mest tillåtande och liberala kyrkosamfund.

**Ärkebiskop Anders Wejryd **anser att Svenska kyrkan kommit långt i synen på homosexualitet men att det fortfarande finns mer att göra.

– Man ska inte ägna sig åt sådana här saker.

Han försvarar prästerna med att de gått ett önskemål – att bli fri från homosexualitet – till mötes.

– Jag tycker att man gick oklokt mycket till mötes, säger Anders Wejryd.

Han tror inte att företeelsen med försök att ”bota” homosexualitet är vanligt förekommande inom Svenska kyrkan. Han pekar även på svårigheterna för domkapitlet att utreda de präster och händelser som skildras i programmet. Orsaken är den tystnadsplikt som omger själavårdande samtal.

Programmet sänds den 28 maj klockan 20:00 i SVT1 och SVTPlay.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X