Prästen Olle: Det vi skäms för har vi svårt att prata om

Vi pratar för lite med varandra. Det tycker prästen Olle Carlsson som skrivit en bok för att hjälpa barn och vuxna att prata om viktiga saker.

"Barn och unga bär på många tankar och det är bra att prata med andra om dem", säger prästen Olle Carlsson till juniorreportrarna Sofie och Andrea. Foto: Ari Luostarinen

– Det är sällan vi pratar med varandra och när vi väl pratar säger vi ofta emot varandra.

Det säger prästen Olle Carlsson som skrivit boken "Stilla stund med barnen – 365 tankar för stora och små". Nu tar han emot juniorreportrarna Andrea och Sofie på sitt kontor bredvid Katarina kyrka i Stockholm.

–  Samtalet är ett bra sätt att ta varandra på allvar och checka av hur vi mår. Men vi pratar ganska sällan. I stället sitter vi mycket för oss själva med olika ­skärmar och får massor av intryck. Barn och unga bär på så många tankar och det är bra att prata med ­andra om dem, säger Olle.

Själv har han alltid ­pratat med sina sju barn – som är mellan 1,5 och 36 år. Det kan vara en stund i bilen, vid mat­bordet eller på säng­kanten.

–  Jag kan fråga: Vad har du lärt dig i dag? Vad har gjort dig glad eller ledsen? Vi har några viktiga regler när vi pratar, var och en får prata i tur och ordning och ingen får avbryta, kommentera eller skratta, säger Olle som har testat alla ­frågorna i boken på sina barn.

Andrea: Vad är svårast att prata om?

–  Det man skäms för, det vill man helst inte säga till ­andra. Vad man tror på och meningen med livet kan också vara svårt.

Andrea: Måste man vara ­kristen för att läsa boken?

–  Absolut inte, man kan använda boken oavsett om man tror på Gud eller inte. Jag är kristen och präst men det bästa i vår tid är religionsfriheten. Det innebär att man behöver inte tro – men man får tro om man vill.

Sofie: Kunde du prata med dina egna föräldrar när du var liten?

–  Vilken bra fråga! När jag var ­liten så älskade jag att fråga min pappa massor av saker och jag pratade mycket med min mamma också. Men när jag blev tonåring blev jag rädd för att berätta vad jag höll på med, säger Olle som började dricka alkohol då.

"En jul sa mina barn: Vi flyttar till mamma och vi kommer inte tillbaka om du inte gör något åt att du dricker", minns Olle Carlsson. Foto: Ari Loustarinen

När han blev vuxen utbildade han sig till präst, men han utvecklade även alkoholism. Det är en sjukdom som drabbar omkring en av tio vuxna. Alkoholism gör att man själv inte kan styra över när man dricker alkohol – man dricker mer och mer, oftare och oftare.

–  Jag märkte inte själv när det gick över styr. Jag drack i smyg och märkte inte hur oroliga mina barn blev och hur illa jag gjorde dem. En jul sa de "Vi flyttar till mamma och vi kommer inte tillbaka om du inte gör något åt att du dricker".

På ett behandlingshem fick Olle lära sig att inte dricka och idag har han varit nykter i över 20 år.

–  Jag tror att det svåra i mitt liv har gjort att jag kan förstå ­andra människor bättre. Jag ­tänker att vi möter varandra i samtalet och vi behöver alla ­prata om vad som gör ont i oss och om vilka drömmar vi har.

"Barn och unga bär på många tankar och det är bra att prata med andra om dem", säger prästen Olle Carlsson till juniorreportrarna Sofie och Andrea.

Foto: Ari Luostarinen Bild 1 av 2

"En jul sa mina barn: Vi flyttar till mamma och vi kommer inte tillbaka om du inte gör något åt att du dricker", minns Olle Carlsson.

Foto: Ari Loustarinen Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X