Annons
X
Annons
X

Prästen i Bjästafallet ska utredas

Prästen Lennart Kempe i Bjästa valde att släppa in den våldtäktsdömde pojken i kyrkan på skolavslutningen, trots att denne hade besöksförbud mot den flicka som våldtagits. Nu utreder domkapitlet, det granskande organet inom kyrkan, om han ska få vara kvar som präst.

KYRKAN HAR TAGIT EMOT HUNDRATALS ANMÄLNINGAR

I SVT:s program
Uppdrag granskning igår avslöjades hur ett helt samhälle gått emot en våldtagen flicka och istället stöttat den som utfört brottet - trots att han erkänt och dömts för våldtäkten.

Till och med prästen i samhällets kyrka valde att släppa in pojken till skolavslutning, trots att han var dömd och dessutom hade besöksförbud mot flickan som han hade våldtagit.

Hundratals reaktioner på prästens agerande har kommit in till kyrkokansliet i Uppsala och ett 20-tal mail till Härnösands stift. Nu gör domkapitlet en utredning för att se om ageradet har varit förenligt med prästlöftet.

Annons
X

Den hårdaste påföljden är att han blir av med sin prästrätt. Han kan också få jobba kvar, men under en prövotid. Det mildaste är en erinran.

Stiftets biskop som också är ordförande i domkapitlet, vill inte prata om just det specifika fallet på grund av jävsrisken. Men biskop Tuulikki Koivunen Bylund säger till SvD.se apropå reportaget i Uppdrag granskning att kyrkan ska stå på de utsattas sida och att det som har hänt också är en kvinnofråga.

– Vi har fått in horder av anmälningar mot prästen, men mitt i allt elände så säger många som är arga att ”hur kan kyrkan göra så här?”. Det finns en stark medvetenhet kring hur kyrkan ska agera, säger hon.

Enligt Tuulikki Koivunen Bylund har kyrkan både tagit fram handlingsplaner när det gäller vad man gör när det blir känt att det förekommer sexuella övergrepp och hur sådant förebyggs. Man planerar också en utbildning kring ungdomar och sexuellt beteende på nätet.

Visar det som hänt att det inte har räckt till?

– Ja. Jag är besviken på att det inte har burit mer frukt. Det är ett tydligt tecken på att det behövs mer, säger Tuulikki Koivunen Bylund.

Hon säger också att hon tycker att det tyder på en sned kvinnosyn i samhället.

– För mig som feminist så hänger det ihop med inbakade patriarkala normer hos oss alla, där mannen är normen. Kvinnan är den som förför.

Är kvinnosynen sämre inom kyrkan?

– Nej, verkligen inte. Det är samma överallt.

– Föräldragenerationen har helt kapitulerat av den kommersialiserade porrindustrin som väller fram ur våra bildskärmar och bildar ungdomars syn på sexualiteten. Det ger en falsk bild av sex och av kvinnors sexualitet, säger Tuulikki Koivunen Bylund.

Lennart Kempe själv försvarade inbjudan med att kyrkan är öppen för alla. Att pojken var dömd och hade besöksförbud han inte tagit reda på. Inte heller om offret skulle delta.

Nu säger han sig dock ångra sitt agerande.

– Jag är djupt ångerfull. Jag har svikit flickan och borde aldrig ha släppt in pojken i kyrkan, säger han till SVT:s Rapport.

Han ber också om ursäkt.

– Hela vuxenvärlden har svikit henne, säger han till SVT.

SvD.se har inte kunnat nå honom för en kommentar.

Hela historien hos Uppdrag granskning svt.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X