Annons
Reportage

Prästen: "Ghost är mjäkiga"

"Jag tror att de flesta i Sverige har ett lika ytligt förhållande till Satan som Ghost har. En rolig attiralj, något man hotar barnen med", säger prästen Ludvig Lindelöf.
"Jag tror att de flesta i Sverige har ett lika ytligt förhållande till Satan som Ghost har. En rolig attiralj, något man hotar barnen med", säger prästen Ludvig Lindelöf. Foto: Micke Eriksson

Den svenska rockgruppen Ghost håller ockulta mässor och sjunger om att tillbe djävulen. Men när SvD:s Sofia Lilly Jönsson låter präster lyssna på skivorna får hon svaret att bandets satanism är mjäkig kitsch.

Under strecket
Publicerad

Papa Emeritus.

Foto: Sergione Infuso/Demotix/AOP

”Belial, Behemoth, Beelzebub, Asmodeus, Satanas, Lucifer. Hell Satan, archangelo”. I musikvideon till hårdrocksbandet Ghosts ”Year Zero” rabblar en manskör namnen på bibliska demoner i ödesmättad moll. En liten pojke håller upp sin hand mot solen. Fingrarna är krökta till klor. Senare ska han bekräfta sin samhörighet med djävulen genom ett dunkelt leende.

Ghost är en av Sveriges största musikexporter just nu och har spelat på de största scenerna och festivalerna runt om i världen. Bandmedlemmarnas namn är en hemlighet. De som vet säger att det rör sig om rätt vanliga svenska killar, men iklädda sina alias blir sångaren den skräckinjagande Papa Emeritus och hans namnlösa musiker något som för tankarna till Tolkiens nazgüler. Papa Emeritus bär mitra – påvemössa – och ansiktet är målat till en dödskalle.

Annons
Annons
Annons