Annons
X
Annons
X

Präst lever som asylsökande i 40 dagar: ”Psykiskt tungt”

Prästen Pontus Gunnarsson ska leva på 61 kronor om dagen – samma nivå som en asylsökande får.

– Det är psykiskt tungt. Jag känner mig fattig, säger han.

(uppdaterad)
[object Object]
Prästen Pontus Gunnarsson testar att leva på dagersättningen som nyanlända som bor i ett hushåll får, 61 kronor per dag. Foto: Stefan Thelin/Svenska Kyrkan/Privat

Under fastans 40 dagar ska kyrkoherden Pontus Gunnarsson leva på en asylsökandes dagersättning. Ersättningen ligger på 61 kronor om dagen för vuxna som lagar egen mat och delar hushållskostnader med till exempel sin familj.

– Det började med att att jag på en konfirmationsträff fick höra om villkoren för asylsökande. Ersättningen har inte höjts sedan 1994 och jag funderade på om människor kan leva på det, säger Pontus Gunnarsson.

Han tycker att dagersättningens nivå är "skamligt låg" och är starkt kritiskt till att den inte justerats på 22 år.

Annons
X

– Jag tycker att det är respektlöst att inte se över dagersättningen. Priserna har utvecklats och det hade varit rimligt om dagersättningen följt den utvecklingen. Andra bidrag räknas ju upp då och då, säger Pontus Gunnarsson.

Priserna har utvecklats och det hade varit rimligt om dagersättningen följt den utvecklingen

Kyrkoherdens experiment inleddes på Askonsdagen och han har nu levt på 61 kronor om dagen i cirka en vecka.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är värre än jag föreställt mig. Jag är välavlönad och har allt jag behöver egentligen. Nu tänker jag mycket på hur lite pengar jag har.

  Nu tänker jag mycket på hur lite pengar jag har

  Pontus Gunnarsson för en kassabok där han skriver in 61 kronor om dagen som intäkt varje dag. I början bokförde han sina utgifter i en app, men de var gratis under en begränsad tid, så nu är det ett excel-ark som gäller.

  – Det är psykiskt tungt. Jag känner mig fattig. Jag har legat vaken på nätterna och tänkt på hur jag ska få pengarna att räcka. Till exempel tänkte jag spara pengar genom att tvätta håret med flytande tvål men jag har fått klåda i hårbotten och måste nu köpa schampo, det är en stor utgift.

  **Även om **Pontus Gunnarsson fuskar ibland, genom att till exempel dricka gratis kaffe på jobbet, försöker han hålla sig till ersättningen även när oförutsedda utgifter dyker upp.

  – Häromdagen gick mina byxor sönder. Jag har en full garderob med byxor men jag tänkte att jag får köpa nya på Röda Korset. Det blev ett par för 35 kronor, då försvann halva dagersättningen på byxorna.

  Pontus Gunnarsson bor med sin familj i Hedemora. Hans fru och barn är inte med i experimentet.

  – De får äta vad de vill. Förra fredag gick jag hem till en kålgryta med lök krossad och tomat, det är ingenting man normalt ser fram emot.

  Torsdagens lunch bestod av bönor och ärtor, som man köper frysta i påsar, och ett ägg. Men det fanns också lite kålpudding som var kvar från dagen innan och en halv potatis.

  – Jag vill göra det känt för människor vilken ekonomisk nivå vi förväntar oss att asylsökande ska kunna leva på. Jag fokuserar bara på bidraget, migrationspolitiken i stort uttalar jag mig inte om. Det är politiskt ansvar att bestämma hur många som ska tas emot.

  Summan av dagersättningen regleras i förordningen om mottagande av asylsökande.
  Ersättningen ska täcka kostnader för livsmedel, kläder och skor, fritidsaktiviteter, hygienartiklar och andra förbrukningsvaror. Det ska även täcka utgifter för hälso-, sjukvård, tandvård samt läkemedel.

  Pontus Gunnarsson tänker leva på 61 kronor om dagen fram till påsk. På SvD.se kan man följa hans experiment och även skicka frågor till honom.

  Annons

  Prästen Pontus Gunnarsson testar att leva på dagersättningen som nyanlända som bor i ett hushåll får, 61 kronor per dag.

  Foto: Stefan Thelin/Svenska Kyrkan/Privat Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X