Annons
X
Annons
X

Präst dömdes för sexuellt ofredande

En präst i 40-årsåldern dömdes i dag vid Vänersborgs tingsrätt till dagsböter för sexuellt ofredande av en tonårsflicka på Facebook.

Av TT
(uppdaterad)

Prästen och flickan kände varandra eftersom flickan var ungdomsledare i församlingen. I en chatt med flickan på Facebook kom prästen med sexuella antydningar och närmanden. Han har också kommenterat och bedömt flickans kropp.

Prästen medger att ha chattat med henne men nekar till att det skulle röra sig om brott. Han medgav dock under rättegången att han har skrivit olämpliga saker.

Bötesstraffet blir lägre än vad det skulle ha blivit eftersom prästen kommer att förlora sin anställning till följd av brottet, skriver tingsrätten i sin dom.

Annons
X

Flickans krav på skadestånd på 5 000 kronor avslogs av tingsrätten eftersom det obehag flickan känt inte inneburit en så allvarlig kränkning av hennes personliga integritet, enligt domstolen.

– Det som han gjort i vårt sammanhang har skapat en sådan brist på förtroende att det inte går att ha kvar honom i tjänst. Och vi har heller ingen möjlighet att omplacera honom, säger kyrkoherden i pastoratet.

Tidigare har domkapitlet sett så allvarligt på prästens agerade att man ville frånta honom rätten att utöva prästämbetet. Men efter ett överklagande till Svenska kyrkans överklagandenämnd ändrades det till en prövotid på tre år.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det var kyrkans sätt att markera mot hans felaktiga beteende, säger kyrkoherden.

  Men nu väntar en arbetsrättslig förhandling där församlingen vill ha bort honom.

  – Han kommer att vara arbetsbefriad tills det blir klart med hans anställning här. Han har insett sin olämplighet, säger kyrkoherden.

  Vänersborg TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X