”Prao ger värdefull inblick i arbetslivet”

Sedan 20 år tillbaka är det inte längre obligatoriskt för ­elever att ha prao. Men faktum är att dessa få veckor under skoltiden är ett av få tillfällen som ungdomar får konkreta lärdomar och erfarenheter av hur saker och ting fungerar i arbetslivet, skriver Fredrik Malm (L).

Under strecket
Publicerad

Den svenska skolan är i hög grad teoretisk. Just därför är de konkreta och praktiska delarna som kan väcka intresse för ett visst yrke eller ett visst vägval viktiga, skriver Fredrik Malm.

Foto: Jessica Gow/TT

Fredrik Malm (L)

Foto: Claudio Bresciani/TT
Annons

Vi är många som minns hur det var att vara ute på prao. Oftast var det någon gång under högstadietiden. Som elev ringde man runt själv eller fick hjälp av föräldrar eller skolan att hitta en arbetsplats där man fick hjälpa till under några veckor. En del minns sin tid som prao med fasa, men i de flesta fall gick det bra. Själv gjorde jag min prao på kansliet hos den lokala fotbolls­klubben och fick skicka ut brev och plasta in medlemskort.

Sedan 20 år tillbaka är det inte längre obligatoriskt för skolelever att ha prao. Och med alltmer slimmade företag och konkurrens från studenter, arbetslösa och nyanlända som behöver praktik så blir det tuffare för många skolor att hitta arbetsplatser som är villiga att ta emot praoelever.

Annons
Annons
Annons