MacbethPraktfull och intelligent ”Macbeth”

Michael Fassbender som Macbeth och Marion Cotillard som Lady Macbeth.
Michael Fassbender som Macbeth och Marion Cotillard som Lady Macbeth. Foto: Jonathan Olley/See-Saw Films

Michael Fassbender och Marion Cotillard spelar med utsökt känslighet med och mot varandra i en praktfull och intelligent skriven ”Macbeth”.

Under strecket
Publicerad
Annons

”Macbeth” är i alla avseenden den mest hårdkokta av Shakespeares tragedier. Kort (förhållandevis), kompakt och koncentrerad (inga utvikningar eller underintriger, inga pjäser inne i pjäsen), fylld av robust action, ett gradvis eskalerande våld och nattsvart desillusion (”Out, out, brief candle!”). Livet är här en saga blott, berättad av en dåre. Det låter stort, betyder intet. Mängder av citatpärlor, polerade under flera sekel, får texten att glittra i det existentiella mörkret. Och så häxkonster och dunkla spådomar därtill!

Men det stannar inte vid detta. ”Macbeth” är också berättelsen om ett äktenskap infekterat av äregirighet, en diabolisk dynamik färgad av en gemensam skuld som ständigt växer i takt med att våldet eskalerar och av ömsesidiga förebråelser. Han verkställer under tvekan, hon driver på från kulisserna. Ingen av makarna Macbeth kan gömma sig undan den andres kritiska och klart seende blick.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons