Annons
X
Annons
X

Praktfiasko för EU:s dejt med diktaturen

Lidija Jermosjina är en av fem som fortfarande är belagda med inreseförbud i EU efter det vitryska fuskvalet 2006. EU tillämpar samma restriktion på ytterligare några vitryssar som anses delaktiga i mord på oppositionella, men inte längre på chefen själv.

Jermosjina är också ordförande i den centrala valkommissionen, och i kraft därav lät hon kungöra att Aleksandr Lukasjenko hade vunnit söndagens presidentval.

Segersiffrorna var förkrossande. I förhållande till valets tvåa fick den sedan 16 år sittande presidenten 77,26 procent fler röster: 79.67 mot 2.4 procent. Regimen kunde också glädja sig åt ett högt valdeltagande, hela 90 procent.

Annons
X

Visserligen präglades valrörelsen av något större svängrum för oppositionen än tidigare, men valet var förstås inte fritt och rättvist. Den oberoende organisationen Människorättsförsvarare för fria val rapporterar att presidenten har gynnats i media, att staten har stått till hans förfogande och att valmaskineriet har varit partiskt. Helt centralt är förstås att Lukasjenko själv har skött rösträkningen. OSSE stämmer in i kritiken.

För att riktigt visa vem som bestämmer gick regimen i söndagskväll i Minsk lös på de 20000 – 40000 demonstranter som protesterade mot fuskvalet. Det var brutalt. Provokatörer fanns av allt att döma också på plats för diskreditera oppositionen. En av utmanarna i presidentvalet misshandlades på väg till protestmötet och alla utom två har arresterats. Även företrädare för människorättsorganisationer har fängslats.

Enligt Lukasjenkos inrikesminister avvärjdes i själva verket en konspiration i syfte att ”destabilisera landet och störa freden” som presidentkandidaterna kommer att få sona för: ”Ingen kommer att lämnas ostraffad, ondskan måste straffas.”

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Man kan känna dåliga vibbar för mindre.

  Efter att ha manövrerat med viss skicklighet mellan Ryssland och EU har Lukasjenko nu valt bort Europa.

  Den ryske presidenten Medvedev beskriver valet som en inre angelägenhet för Vitryssland och säger att han förväntar sig att demokratin ska utvecklas vidare.

  Så hur ska EU agera?

  Från Bryssel har det avhörts kraftfulla uttalanden, men frågan väl om det inte är dags stänga resebyrån helt. Presidentvalet är ett praktfiasko för EU:s dejt med diktaturen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X