Annons
X
Annons
X

PR-experten: Mediestrategin är lyckad

Sten Tolgfors mediestrategi att hänvisa till familjesituationen gör det svårt för politiska motståndare att komma åt honom. Det säger pr-experter som rådgiver svenska politiker.

– Den som ifrågasätter det här riskerar att framstå som en person tom på empati och förståelse för människors villkor, säger Birger Östberg på Westander PR.

Viktiga datum i Saudiaffären:

Under torsdagsförmiddagens presskonferens i Rosenbad meddelade försvarsminister Sten Tolgfors (M) sin omedelbara avgång. Ett av motiven till avgången är enligt den nu före detta försvarsministern att familjesituationen blivit ohållbar under de gångna veckornas medierapportering om saudiaffären.

Tolgfors talade bland annat om att familjens tvååring stänger av teven när pappa är med på bild, och att fyraåringen har påverkats negativt.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Mediedrev är ingenting en fyraårig förstår, men han ser hur mamma och pappa mår”, sade Tolgfors under presskonferensen.

  Annons
  X

  Birger Östberg, konsult på pr-byrån Westander, säger att strategin att hänvisa till familjesituationen troligen är mycket medveten, även om den för den sakens skull inte behöver vara osann. Även den fristående medierådgivaren Paul Ronge delar bilden av att familjehänvisningen är medveten.

  – När han berättar om barnen, så tar han upp några exempel. Jag har aldrig hört någon som varit utsatt för ett mediedrev uttrycka det så träffsäkert, säger Paul Ronge.

  Däremot är strategin betydligt vanligare när mediegranskningen riktat in sig på privatpersonen bakom politikern, säger Birger Östberg.

  – Här handlar det om Sten Tolgfors arbete som minister, hans myndighetsutövning. Jag vet inte om det finns något liknande exempel, säger han.

  Men trots allt är strategin ofta lyckad, eftersom den gör det svårt för hans politiska motståndare att hävda andra skäl till avgången.

  – Ingen kan tvivla på att det var ärligt. Den som ifrågasätter det här riskerar att framstå som en person tom på empati och förståelse för människors villkor, säger Birger Östberg.

  Hur väl går det hem i tv-sofforna?

  – Det går hem. Jag tror att många väljare och allmänheten har stor förståelse för att politiker också är människor.

  Mycket hänger dock på hur det presenteras. Paul Ronge menar att när den före detta arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin avgick strax före valet 2010 var tonläget mer agressivt mot medierna.

  – Det här är annorlunda, det är inte en slentrianmässig hänvisning till familjen, utan han pekar på en rad exempel som är trovärdiga. Han använder inte familjen som en förevändning, säger han.

  Dagens avgångsbesked kommer dock inte att förändra bilden bland väljarna om att Saudiaffären är en belastning för regeringen Reinfeldt, menar Birger Östberg. Men den kan vara avlastande om de kommande granskningarna visar på att Tolgfors spelat en avgörande roll.

  – Om det skulle visa sig att ett tungt ansvar vilar på Tolgfors för hur han har skött den här frågan, så kommer det att drabba regeringen mindre än om Sten Tolgfors suttit kvar.

  Anna-Karin Hedlund, vd på pr-byrån Diplomat Communications, säger att det är för tidigt att bedöma hur lyckad Sten Tolgfors mediestrategi har varit.

  – Det här är ändå en kris för regeringen och försvarsdepartementet, och det blir facit först i efterhand. Vi har inte sett den sista pusselbiten i den här affären på ganska länge.

  ”Saknar trovärdighet om mediedrevet” blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X