Annons
X
Annons
X

PR-expert: Han är kraftfull och trovärdig

Nödvändigt, kraftfullt och trovärdigt.

Sven Otto Littorin lyckas bra när han till slut bryter tystnaden.

Det tycker PR-konsulter som SvD.se pratat med.

I en intervju i Dagens Nyheter talar förre arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin ut.

– Det var helt nödvändigt för att han över huvud taget ska kunna få ett liv efter detta, säger Paul Ronge, PR-konsult.

Vad är ditt samlade omdöme?

Annons
X

– Han är väldigt tydligt i sin dementi: han har definitivt inte betalat för sex. Jag tycker han är kraftfull och trovärdig. Han är dessutom mycket lojal mot regeringen, mer lojal än vad regeringen varit mot honom.

Samtidigt förnekar Sven Otto Littorin inte att han haft kontakt med kvinnan som anklagar honom för sexköp i Aftonbladet.

– Det kan han faktiskt inte. Det är ju möjligt att han stött på henne på stan när han varit ute och köpt en jacka eller gjort något helt annat.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad säger du om att intervjun sker via mejl?

  – Jag förstår honom och tycker inte att det är något konstigt med det. Han känner nog att han behöver tid att tänka innan han svarar. Och även om han svarar via mejl är svaren känslosamma, inte alls så tråkiga och intetsägande som politikersvar brukar vara.

  Paul Ronge menar att det absolut viktigaste är att han svarar på frågor.

  – Det här är mil ifrån att gå från en presskonferens i Almedalen utan att svara på journalisternas frågor.

  Patrik Westander, vd på PR-byrån Westander, blev inte förvånad över att Sven Otto Littorin tar bladet från munnen just nu.

  – Det följer en naturlig mediedramaturgi, säger han.

  Vad tycker du om intervjun?

  – Sven Otto Littorin är tydlig när han avvisar brottsanklagelserna igen. Jag tycker han gör en trovärdig beskrivning av vad som låg bakom beslutet att avgå och vad som låg bakom beslutet om inte berätta om Aftonbladets anklagelser. Han ville skydda sig själv och sin familj. Han greppade efter ett sista halmstrå genom att avgå och hoppas på att Aftonbladet inte skulle publicera.

  Vad händer nu?

  – Det beror på om det finns något mer som inte är lagt på bordet. Om det kommer kompletterande avslöjanden, de kan lika gärna handla om Aftonbladets tillvägagångssätt som fler avslöjanden om kretsen kring Littorin. Gör det inte det så följer nog bara lite spridda skurar av spekulationer om vad det här kan får för betydelse i valrörelsen.

  Hur lyder dina spekulationer?

  – Det här får ingen större betydelse. Valrörelsen kommer att handla om politik, om jobben och arbetslösheten.

  Johanna Elgenius, senior konsult på Springtime, menar historien skulle ha fått ett helt annat förlopp om Sven Otto Littorin och Moderaterna följt krishanteringens viktigaste grundprincip.

  – Det här visar hur viktigt det är att säga hela sanningen vid första tillfället. Han skulle ha dementerat uppgifterna med en gång. Att tro att Aftonbladet inte skulle publicera är inte realistiskt, säger Johanna Elgenius.

  Valet av tidning och tillvägagångssätt när intervjun väl kommer förvånar inte Johanna Elgenius.

  – När han gör det i DN och via e-post känner han nog att han har makt över svaren. Men egentligen säger han inget nytt och det han säger borde han kunnat sagt redan från början.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X