Annons
X
Annons
X

PPM-system i gungning

För första gången sedan pensionssystemet lanserades för 18 år sedan finns det en allvarlig och öppen splittring mellan de fem partier som står bakom uppgörelsen. I en intervju med SvD Näringsliv går Socialdemokraternas talesperson i pensionsfrågan, Tomas Eneroth, emot de fyra borgerliga partierna och kräver en bantning av PPM-systemet.

[object Object]
Sedan riksdagsvalet 2010 är Tomas Eneroth åter vice ordförande för Socialförsäkringsutskottet. Han är också ledamot av krigsdelegationen. Han är ledamot i den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen samt i den pensionsgrupp som Socialdemokraterna och de borgerliga partierna tillsammans har för att hantera den blocköverskridande pensionsöverenskommelsen. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

PPM

Premiepensionen är mycket omhuldad av de borgerliga partierna och även om Socialdemokraterna inte varit lika entusiastiska har de accepterat den som en central del av det svenska pensionssystemet.

Nu har pendeln svängt och socialdemokraterna väljer att spräcka den enighet som hittills präglat samarbetet med de borgerliga i pensionsfrågan.

– Vi har nu en diskussion om premiepensionens totala storlek. Det handlar ju om 2,5 procent av lönen som går in i premiepensionen och vi är tveksamma till om det är rätt nivå.

Annons
X

Vad är största skälet till att nivån ska minskas?

– Det finns två viktiga skäl. Det ena är premiepensionen i sig och den variation i utfall för olika pensionssparare som den leder till. Den andra är att en minskad nivå i premiepensionen innebär en möjlighet att stärka inkomstpensionen under en period då vi står inför påfrestningar på grund av stora demografiska förändringar, säger Tomas Eneroth.

Är det en fråga som Socialdemokraterna driver?

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Ja, det är skälet till att jag nämner det för dig. Vi ser behovet av att göra en sådan förändring.

  Tomas Eneroth tycker att premiepensionen visat sig ha stora legitimitetsproblem. Vid sidan av det faktum att två sparare med samma insats kan få vitt skilda utfall, pekar han på spararnas ointresse av att över huvudtaget välja fonder samt den dåliga avkastningen i systemet.

  – Det var en viktig poäng att man själv skulle kunna välja fonder men nu har vi erfarenhet av att de flesta inte är så intresserade av att göra den här typen av val. Det är också så att sedan PPM startade har vi fått en tjänstepension som omfattar allt fler på arbetsmarknaden och där kan en stor del av valfriheten tillgodoses.

  Om man minskar nivån i premiepensionen från 2,5 procent till 2,0 eller 1,5 procent innebär det också att man i motsvarande mån begränsar omfattningen i premiepensionen och därmed också de problem som finns i systemet. Eneroth vill emellertid inte gå så långt som att lägga ned det.

  Vad är en då bra nivå?

  – Det är svårt att säga, det får bli en diskussion mellan de fem partierna.

  Hur fort kan det gå?

  – Det återstår och se. De utredningar som pågår kring pensionssystemet är klara under våren 2013 och därefter ska vi påbörja ordentliga diskussioner.

  Eneroths förslag innebär alltså att en del av de pengar som i dag går in i premiepensionen i stället slussas in i inkomstpensionen. Det betyder i sin tur att man kan lösa den mycket besvärliga frågan med fortsatt sjunkande pensioner för Sveriges nära 2 miljoner pensionärer (se faktaruta).

  – Även en mindre överföring ger mycket stor effekt i inkomstpensionen, säger Eneroth.

  SvD Näringsliv har kontaktat alla de övriga fyra partiernas representanter i riksdagens pensionsgrupp. De ser visserligen behov av att justera vissa delar av premiepensionen men ingen av dem förespråkar en bantning av premiepensionen.

  Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har varit tydlig med att den utredning om premiepensionen som pågår inte tar upp frågan om en förändring av avgiftsnivån och ingen av de övriga borgerliga medlemmarna i pensionsgruppen – Solveig Zander (C), Lars Gustafsson (KD), Ulf Nilsson (FP) och Lars-Arne Staxäng (M) – nämner det som en tänkbar förändring.

  Folkpartisten Ulf Nilsson säger exempelvis att sänkta pensioner i bromsens spår ska mötas med skattesänkningar och bidrag.

  – Regeringen har höjt bostadstilläggen och sänkt skatten för pensionärer under mandatperioden. Min uppfattning är att ytterligare skattesänkning för alla pensionärer ska genomföras under den återstående mandatperioden.

  Tomas Eneroth påpekar samtidigt att han inte håller med pensionärsförbunden i deras krav på att helt avskaffa bromsen i pensionssystemet.

  – Att helt avskaffa bromsen är absolut inte aktuellt. Vi kan inte ha ett pensionssystem som betalar ut mer än pengar än vad samhällsekonomin och arbetsmarknaden bär. Det är det som gör det stabilt.

  Annons
  Annons
  X

  Sedan riksdagsvalet 2010 är Tomas Eneroth åter vice ordförande för Socialförsäkringsutskottet. Han är också ledamot av krigsdelegationen. Han är ledamot i den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen samt i den pensionsgrupp som Socialdemokraterna och de borgerliga partierna tillsammans har för att hantera den blocköverskridande pensionsöverenskommelsen.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X