Potensmedel hett bland finansfolk Nöjespalats ska räddas av handeln

På 80-talet körde finansfolket Ferrari. Nu är det Hummer som gäller. På 90-talet käkade kostymerna Prozac och i dag knaprar de potenshöjande medel.

Under strecket
Publicerad
Annons

Affärsmagasinet Fortune har kartlagt finansfolkets intressen i dag och jämför med hur det såg ut för 10 respektive 20 år sedan.
Fortune konstaterar att det är ute att jobba på investmentbank och att vara riskkapitalist. De två jobben var det hetaste som fanns på 80- respektive 90-talen. I dag är det i stället ett toppjobb på en hedgefond som gäller.
Det är hopplöst ute att köra Ferrari eller Porsche. Och brutalt inne att rulla upp och ner för Wall Street i en stridsvagnsliknande super-SUV av märket Hummer.
På samma sätt är du bara pinsam om du snackar om att göra belånade köp av kontrollposter, så kallade leveraged buyouts. Eller om du tuggar på om att sätta bolag på börsen. I dag är det bara flådigt boende som är intressant när finanseliten kallpratar.
Dagens kostymer går inte längre klädda i Armani eller khaki. Nu kan du inte visa dig i något annat än det italienska lyxmärket Ermenegildo Zegna.
Och att snorta kokain är lika inne som bröderna Herrey. Samma sak gäller att käka magsårsmedicin. I dag är
finansfolkets hetaste droger potenshöjande medel.
Men finns det inget som består? Jodå. På 80- och 90-talen liksom i dag är det bara golf som gäller när finanskvarterens ikoner ska sporta.
Fastighetsmagnaten Gerald Ronson, 65, är mannen bakom Heron City. Efter att ha suttit i fängelse efter en finansskandal och räddats av Bill Gates och Rupert Murdoch, har han nu återuppbyggt sitt imperium.
1986 exploderade Guinness-skandalen i Storbritannien. Alla regler hade kastats i papperskorgen vid bryggerijättens budgivning på konkurrenten Distillers, fann domstolen. En av dem som dömdes till fängelse i härvan var fastighetsmagnaten Gerald Ronson. Han tillbringade sex månader på öppen anstalt.
Sedan kom fastighetskrisen. Bland dem som hjälpte Ronson att finansiera återuppbyggnaden av hans företag fanns Microsofts grundare Bill Gates och nyhetsmagnaten Rupert Murdoch.
Ännu en gång hade Ronson vägrat ge vika för motgångarna. 2003 var han personligen god för 172 miljoner pund och rankade 184 på listan över
Storbritanniens rikaste, enligt The Sunday Times.

– De senaste 16 åren har jag gått igenom alla krigszoner, konstaterade han i en intervju 2002.
Trots hittills tveksam utveckling för Ronsons nöjespalats Heron City i Stockholm, som även finns i tre spanska städer, satsar han nu vidare. 2008 ska skyskrapan Heron Tower vid 110 Bishopsgate i London stå klar, enligt planen. Det blir Londons högsta byggnad och kronan i moderbolaget Heron Internationals byggimperium.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons