Annons

Magnus Olsson:Postspionaget 1700-talets FRA-skandal

Övervakning av både privata och offentliga personers kontakter med varandra är ingenting nytt. ­Redan på 1700-talet ”signalspanade” de europeiska staterna på sina invånare genom ett avancerat postspionage.

Under strecket
Publicerad

Höjdpunkten i det danska postspionaget under det stora nordiska kriget (1700–1721) utspelade sig den 17 november 1714. Klockan nio på morgonen väcktes den svenske fältmarskalken Magnus Stenbock, sedan 1713 fånge hos danskarna. Han fördes i en övertäckt vagn till ett kort möte på det kungliga slottet i Köpenhamn. Efter mötet forslades han vidare till Fredrikshavns kastell där han låstes in och fick tillbringa sina sista år innan han dog den 23 februari 1717.

Stenbock låstes in på kastellet sedan det avslöjats att han haft otillåten kontakt med personer hemma i Sverige. Kontakterna hade han skött via brev som han i hemlighet fått hjälp att skicka med det ordinarie danska postväsendet. De danska postspionerna hade snappat upp breven, öppnat dem, läst dem och i några fall också förfalskat innehållet. Resultatet blev en komplicerad intrig där Stenbock mot slutet trodde sig korrespondera med sina vänner i Sverige. I själva verket var det den danske spionchefen, Christian Erlund, som vägg i vägg med den svenske fången satt och förfalskade hans korrespondens. Genom långvarig övervakning av Magnus Stenbocks brev lyckades danskarna komma över känslig information och även ta del av Stenbocks fältarkiv. Arkivet skickades till Köpenhamn av fältmarskalkens betrodda efter att ett förfalskat brev från Erlund skrivits i Stenbocks namn.

Annons
Annons
Annons