Annons
Recension

Hur universum fick sina fläckar Anteckningar om alltings ändlighetPostmodernt universum

Under strecket
Publicerad

Janna Levin, som är född 1967, har rykte om sig att vara en av de skarpaste och originellaste tänkarna inom den unga generationen astrofysiker.

Efter en lysande karriär i sitt hemland USA är hon nu verksam vid institutionen för tillämpad matematik och teoretisk fysik i Cambridge, där hon särskilt har intresserat sig för frågan om universums vidd och topologi, dess form. Detta är också det centrala temat i hennes debutbok Hur universum fick sina fläckar. Som börjar: ”En del stora matematiker tog livet av sig. Det sägs att deras teorier gjorde dem vansinniga, men jag tror att de bara kände sig ensamma, isolerade av vad de visste. Ibland känner jag själv av den isoleringen.” Renare tonträff än så ser man sällan i facklitteraturen, och stilen står sig tack vare att bokens yttre form är en serie fiktiva brev till författarens mor. Levins vånda och glädje i sin kaotiska vardag syresätter texten, och de personhistoriska rundmålningarna om svunna tiders kämpande genier är både intressanta och välskrivna.
Sakfrågan är svårare, bitvis obegriplig. Det ligger i dess natur. Ingen vet svaret, inte ens Einstein visste, utan gled undan:

Annons
Annons
Annons