Posten lär behöva sin vinst efter 2011

Den nya svenskdanska postkoncernen rapporterar en vinst på 1,4 miljarder i sitt första bokslut, samtidigt kom beskedet att ytterligare 2000 jobb ska bort. Resultatet är mer än bra med tanke på omständigheterna under året. Det kan ­behövas med tanke på vad som väntar med färre brev och ökad konkurrens i ett avreglerat ­Europa efter 2011.

Under strecket
Publicerad
Annons

Posten Nordens bokslut för 2009, som är den nya koncernens första, visar på en lägre vinst pro forma än under året innan. Resultatet efter skatt sjönk med 300 miljoner kronor till 2,4 miljarder och ägarna, bland annat den svenska staten fick en utdelning på 1,4 miljarder, vilket i stort sett motsvarar rörelseresultatet i den nya koncernen. Koncernchefen, Lars G Nordström, kallar resultatet rimligt bra, vilket i sammanhanget är ett understatement. För även om resultatet inte kommer att sticka ut i en historisk jämförelse, så ska man ha i minnet under vilka omständigheter det nåddes.

På våren 2008 tog styrelserna i den svenska Posten och Posten Danmark beslut om att slå ihop de bägge företagen. Under sommaren fick den tilltänkte nya koncernchefen, Erik Olsson, sparken och Nordeas nyligen pensionerade vd Lars G Nordström gick tillfälligt in som vd för att genomföra fusionen. I september slog finanskrisen till, vilket drabbade såväl Postens kunder som Posten själv mitt under fusionsarbetet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons