Annons
X
Annons
X

Positivt att mångfald präglar gudstjänsten i Storkyrkan

[object Object]
Storkyrkan i Gamla stan där gudstjänsten i samband med Riksmötets öppnande hålls. Foto: SCANPIX

REPLIK | RIKSMÖTETS ÖPPNANDE

Varje år öppnas riksdagen med en traditionell gudstjänst i Storkyrkan. Det är Svenska kyrkan som bjuder in till gudstjänst och att det är frivilligt att gå på den. Sedan flera år tillbaka är det tradition att vartannat år bjuda in även en rabbin och en imam som företrädare för de två systerreligionerna judendom och islam, där islam också är den näst största av religionerna i Sverige. Det är inget nytt och att göra det är en naturlig del av att vår gemensamma svenska kultur präglad av mångfald. En mångfald som berikar de tankar och föreställningar som bygger vårt fina och unika svenska samhälle. Vi ser det som mycket positivt att gudstjänsten präglas av mångfald.

Den kristna värdegrunden som är en betydande del av vårt samhälle får inte kapas av Sverigedemokraterna för att användas i grumliga politiska syften. Initiativet att ha en mångreligiös gudstjänst är värdefullt i tider som dessa då det inte är en slump att hatbrott mot muslimer ökat med hela 40 procent (enligt Brottsförebyggande rådet), samma år som Sverigedemokraterna med sin uttalat islamfientliga valkampanj tog sig in i riksdagen.

Att tydligt stå upp för gemensamma värderingar om allas lika värde, mänskliga rättigheter, dialog och samexistens är därför extra viktigt. Det handlar inte om självförakt, som Åkesson menar, utan snarare en självklarhet för alla oss religiösa som tror på mänskliga rättigheter och ett fredligt samhälle.

Annons
X

I år är det 10 år sedan den tragiska terrorattacken i New York. En fruktansvärd händelse som väckte många av oss och har lett till en alltmer komplex värld. En svartvit världsbild som erbjuder enkla svar har parallellt fått växa fram vilket har fött rädsla och intolerans samtidigt som människans sämsta sidor tillåtits komma fram – genom krig och minskad rättssäkerhet. En annan effekt är en ökad polarisering där man delar upp varandra i vi och dom.

Det efterföljande kriget mot terrorismen har idag blivit en del av vår vardag och en alltmer accepterad diskurs som legitimerar islamofobi. Genom att sätta grundläggande värderingar om människors lika värde åt sidan har det visat sig att man kan göra sig populär genom att vara öppet islamofobisk – precis som man tidigare lyckats med samma konst genom att vara antisemitisk. Sverigedemokraterna har inte varit sena med att utnyttja detta.

Som trosbaserade fredsrörelsen driver Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa tillsammans med kristna fredsrörelsen samarbetsprojektet Salaams vänner. Genom projektet har vi bland annat ordnat ett Ramadanbord i riksdagen. Ett projekt för dialog och ökat civilkurage hos ungdomar. Samverkan för fred och kampen för allas lika värde förenar oss i arbetet mot intolerans, antimuslimism och främlingsfientlighet. Det som tycks så självklart för oss är inte självklart idag vilket Åkessons debattinlägg tydligt visar.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Många partier har visat vilja att stå emot Sverigedemokraternas budskap. Det är ansvarsfullt och visar på en politisk integritet. Vi hoppas att riksdagen tar med sig detta när de öppnar för året.

  MEHMET KAPLAN (MP)

  gruppledare

  YASRI KHAN

  förbundsordförande Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa

  HELENA KOUMI

  tf generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen

  CAROLINE SZYBER (KD)

  riksdagsledamot

  Annons
  Annons
  X

  Storkyrkan i Gamla stan där gudstjänsten i samband med Riksmötets öppnande hålls.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X