Positiva hälsoeffekter av kostfiber i bröd

Hungerkänslorna blev mindre och blodsockernivåerna jämnare hos unga, friska försökspersoner när de åt frukostbröd med tillsatta kostfiber än när de åt vitt matbröd. Arkivbild.
Hungerkänslorna blev mindre och blodsockernivåerna jämnare hos unga, friska försökspersoner när de åt frukostbröd med tillsatta kostfiber än när de åt vitt matbröd. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT
Under strecket
Publicerad
Annons

Kostfiber i brödet gör susen för hälsan. Hungerkänslorna blev mindre och blodsockernivåerna jämnare hos unga, friska försökspersoner när de åt frukostbröd med tillsatta kostfiber än när de åt vitt matbröd. Forskaren Linda Ekström presenterar resultaten i en ny avhandling från Lunds universitet.

"Även om det kostar mer att baka fiberbröd tycker jag personligen att det är ett litet pris att betala för en bättre hälsa", säger hon i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons