Portugal påminner om en ännu skör eurozon

När den politiska krisen i Portugal är ett faktum påminns Europa om att krisländerna i Sydeuropa fortfarande befinner sig ett väldigt känsligt läge. På måndag ska beslut fattas om nya nödlån till Grekland. Krav finns på kraftiga neddragningar i offentlig sektor.

Under strecket
Publicerad
AP PHOTO/FRANCISCO SECO
Foto: AP PHOTO/FRANCISCO SECO
Annons

Den uppblossade krisen i Portugal sänker förväntningarna på att landet ska kunna möta kraven i det aktuella nödlånspaketet. Finansministern, som är konstruktören bakom åtstramningarna, lämnade sin post just för att han bedömer att de budgetmålen inte kommer uppnås och att det folkliga missnöjet med krispolitiken ökar. Efter krisen som utlöstes i början av veckan steg räntorna på statsobligationer i Portugal till över sju procent, och börsen i Lissabon dök med sex procent för att under torsdagen kravla sig tre procent upp efter en förhoppning om att regeringskrisen ändå skulle få en lösning. Premiärministern har suttit i samtal med den andra ministern som deklarerade sin avgång, utrikesministern, men det är ännu oklart om de kommer överens om en lösning som kan hålla ihop regeringen.

Redan förra månaden noterade IMF flera orostecken om hur Portugals återhämtning ser ut. Exporten är ännu svag, vilket förstärks av en svag efterfrågan från Spanien, skriver Nils Preatley, The Guardians finanskommentator. Frysta löner har stoppat den inhemska efterfrågan, men samtidigt bedöms landet behöva minska lönekostnaderna mycket mer. Arbetslösheten ligger på 18 procent. Landets produktion krympte med 3,25 procent förra året.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons