Portugal nobbar svenska turister

Det ser mörkt ut för svenska turister som vill besöka Portugal och dess huvudstad Lissabon. Arkivbild från stadsdelen Alfama.
Det ser mörkt ut för svenska turister som vill besöka Portugal och dess huvudstad Lissabon. Arkivbild från stadsdelen Alfama. Foto: Armando Franca/AP/TT

Portugal är nästa land att öppna sina gränser för turister – men inte för svenskar. Sverige är ett av fem EU-länder som exkluderas från de nya förhållningsreglerna.

Även flera andra stora turistmagneter i södra Europa öppnar upp.

Under strecket
Tobias Österberg/TT
Publicerad
Annons

Från och med på måndag ska turister från stora delar av Europa tillåtas att resa till Portugal enligt landets myndigheter. I ett uttalande säger man att "alla typer av besök, även icke-nödvändiga" nu är tillåtna så länge det handlar om länder med färre än 500 fall av covid-19 per 100 000 invånare.

Just det gör att Sverige tillsammans med Cypern, Kroatien, Litauen och Nederländerna exkluderas. I Sveriges fall ligger siffran just nu på omkring 670 fall per 100 000 invånare. Portugals besked följer efter att flera Medelhavsländer meddelat att man öppnar upp, detta i takt med att smittspridningen gått ned och den ekonomiskt viktiga turistsäsongen nu närmar sig med stormsteg.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons