Annons
X
Annons
X

Vem är egentligen Barack Obama?

I november 2008 sa de amerikanska väljarna ja till en relativt okänd politiker med ganska tunn meritlista som spann skickligt på teman om ”hope” och ”change” med ett Yes, we can-löfte. Men på frågan Vem är Barack Obama? skulle en del säga att han förblir gåtfull och det kan spela in på valdagen.

[object Object]
Odaterad bild visar President Obama som student vid Harvard Law School. Foto: AP

PORTRÄTT: DEMOKRATERNAS KANDIDAT

BARACK OBAMA
Då, den historiska valnatten för fyra år sedan, konstaterade jag i SvD att Barack Obama som drar fram sina år som ”community organizer” i slummen i Chicago fått ett verkligt stort community både hemma och i världen att ta itu med.

Då dominerade orden ”historisk” och ”first black” i betraktelser om milstolpen i landet som utkämpade ett blodigt inbördeskrig om slaveriet. När Barack Obama föddes 1961 skulle det dröja ytterligare fyra år innan de genomgripande medborgarrättslagarna antogs.

Inte nog med att Barack Obama, med mellannamnet Hussein, hade en svart far från Kenya och en vit mor från Kansas. Han hade heller inte någon av de fördelar som många amerikanska presidenter haft: privilegierad bakgrund, rika släktingar som kunde hjälpa till med lån eller kontakter, stark förankring i någon stor delstat eller någon politiker i familjen à la presidenterna Roosevelt eller Bush.

Annons
X

Tvärtom tedde det sig som ett ganska avlägset mål den där klara morgonen i februari 2007 när det var minus 12 grader kallt i Springfield i Illinois. Jag gick runt i publiken och undrade om den lokale delstatssenatorn och nu senatorn som sjösatte kampanjen verkligen kunde bli president – redan då sa folk att de kommit för att detta var en historisk dag.

LÄS OCKSÅ:
Colin Powell svänger till Obama
och det gör även Bloomberg

I den långa valrörelsen som följde hade han lite tur, precis som han haft i sin tidigare politiska karriär i Chicago där han för övrigt lärde sig de hårda tag som han och hans skickliga stab förvisso också utnyttjades, först i primärvalet mot Hillary Clinton med hela den s k Clinton-maskinen bakom sig och sedan mot John McCain i presidentvalet.

Frågan ”Who is Barack Obama?” hade ställts om och om igen under valrörelsen, särskilt bland republikanska tvivlare. Delsvar fanns i två bästsäljande böcker, i intervjuer och i den utförliga valplattformen. Bland de få misstagen han gjorde sig skyldig till märks repliker han fällt i större resonemang, men där motståndarna kunnat plocka ut några ord som fått större symbolisk betydelse – ”bittra” landsortsinvånare och ”sprida välståndet”.

Under debatterna i den rundan gav han prov på en självdisciplin och ett temperament som han beskrivit i ungefär följande ordalag ”…jag blir inte så upprymd när jag är glad, och inte så nedslagen när jag är ledsen”. Detta tyder kanske på att han har både den rätta personligheten och det rätta intellektet för att bli president.

Det uppgavs att hustrun Michelle, som varit politikeränka i många år, inte var helt förtjust i tanken på presidentvalet och att ställde villkoret att han skulle sluta röka (han har tydligen haft något återfall samt setts tugga frenetiskt på nikotintuggummi). Michelle Obama fick sin beskärda del av sleven under valrörelsen men framträdde som en allt säkrare ”campaigner”. De flyttade in i Vita huset den 20 januari 2009 som den första afroamerikanska familjen någonsin, som utöver döttrarna Malia och Sasha snart inbegrep hunden Bo.

Ingen, inte ens Mitt Romney, förnekar att ett svart katastrofläge rådde då, vintern 2008-09. Bankerna skakade i sina grundvalar, bilindustrin var nära konkurs, miljontals villaägare hotades av utmätning, börsen föll, hundratusentals jobb försvann varje månad. Dessutom de två pengaslukande krigen, i Irak och Afghanistan.

Den nya regeringen, befolkad av ganska många veteraner från Bill Clintons åtta år vid makten, hade ett minst sagt väl dukat bord.

Man gick ut starkt med krav på ett stort stimulanspaket som kunde klubbas tack vare att Obama hade svept med sig en rejäl majoritet i kongressen. Republikanerna var emot, precis som de skulle bli när det var dags för sjukvårdsreformen och bankregleringen.

Jag blir inte så upprymd när jag är glad, och inte så nedslagen när jag är ledsen
Barack Obama under presidentkampen 2008

Bland de tyngsta invändningarna mot Obama återfinns att han la ner så mycket energi på vårdreformen och inte på jobbskapande åtgärder. Mot det kan invändas att han var tvungen att agera snabbt i det amerikanska politiska systemet där det nästan blivit omöjligt att driva igenom några större beslut. En erfarenhet Obama fick uppleva om och om igen, med haveri för ett andra stimulanspaket, handel med utsläppsrätter, höjning av skatterna för höginkomsttagare till den nivå som gällde innan George W Bush fick igenom sänkningar.

I opinionsmätningar framgår att de flesta gillar Obama personligen och att de respekterar honom som familjefar. Trots att företagen håvar in rekordvinster och trots att den amerikanska ekonomin nu går bättre än i omvärlden avtar inte ryktena om att han är socialist eller kommunist med lömska planer på förstatliganden.

I mina samtal med mängder av väljare väller ett oresonligt hat ut från en vissa. ”Hellre en mormon än en muslim” kan de säga med hänvisning till Romneys tro. ”Han var inte mogen då och det har han bevisat” är ett annat vanligt svar, liksom ”Han har förstört landet” eller ”Jag vill inte ha någon socialiserad sjukvård”.

PORTRÄTT:
Vem är egentligen Mitt Romney?

I djupporträtten som målas inför valet lyfts Obamas tro på sin egen förmåga fram. Han ogillar ryggdunkandet i Washington och brydde sig aldrig om att odla egna partikamrater eller oppositionspolitiker – och, inte rika bidragsgivare heller, som kände sig svikna för att de inte blev bjudna på tillställningar i Vita huset. Oavsett löftena att öka insynen i besluten fattas de av en mycket liten krets och det är sällan Obama söker råd från andra. Kvällarna tillbringar han helst med familjen och helgerna på basketplanen eller golfbanan.

Ibland har en snarstuckenhet skymtat fram som i likhet med självsäkerheten retar gallfeber på det konservativa tyckaretablissemanget i huvudstaden. Men det sägs också att Obama vill vinna till alla pris och det är det som syns i slutspurten i valrörelsen. Och, nu är han inte den idealist han var då – vilket kanske avskräcker unga väljare – utan en hårdför Washington-politiker som återigen är beredd att ta till alla Chicago-tricksen för att ta hem segern.

Återstår att se om väljarna föredrar honom.

Valets viktigaste frågor – så tycker kandidaterna:

FÖRSVARET:
”Har kvar Bushs antiterrorpolitik”

PENSIONERNA:
Systemet får var dag nya dödsdomar

MILJÖ:
Romney: Stoppa kriget mot kolkraften

SJUKVÅRD:
Romneys vallöfte – att krossa Obamacare

EKONOMI:
Romney mot Obama, Reagan mot Keynes

INVANDRING:
En av de mest infekterade samhällsfrågorna

VAPENLAGAR:
Kandidaterna duckar i vapenfrågan

SKOLAN:
Här är USA sämre än både Finland och Kina

SKATTER:
Medelklassen fokus i viktigaste frågan

Quizspecial: Vad vet du om USA?

00-tal: Var befann sig Bush under 9/11? quiz.svd.se 90-tal: Vilket blev serieskyttens namn? quiz.svd.se 80-tal: Varför blev Ferraro historisk? quiz.svd.se 70-tal: Härjade i NY, vad kallades han? quiz.svd.se 60-tal: Vad hette berömd månlandare? quiz.svd.se Historia: Vad kan du om USA:s presidenter? quiz.svd.se

Gå till SvD:s specialsajt om presidentvalet

Ta del av nyheter, analyser och quiz. Här får du senaste informationen om höstens val i USA.

Jobbade för Bush – svänger till Obama blog.svd.se
Annons
Annons
X

Odaterad bild visar President Obama som student vid Harvard Law School.

Foto: AP Bild 1 av 15

En odaterad bild visar Barack Obama under hans tid som student på Columbia University.

Foto: AP Bild 2 av 15

Odaterad bild visar Barack Obama Sr.

Foto: AP Bild 3 av 15

Efter sin tid vid Harvard Law School återvände Barack Obama till Chicago för att undervisa.

Foto: AP Bild 4 av 15

Barack Obama jobbade med röstregistrering efter sin tid vid Harvard Law School. Bilden är odaterad.

Foto: AP Bild 5 av 15

2007: Barack Obama, dåvarande demokratisk presidentkandidat. Vann året därpå valet mot republikanen John McCain.

Foto: AP Bild 6 av 15

2008: Presidentkandidaten skakar hand med tänkbara väljare på Baldwin-Wallace College i Berea, Ohio.

Foto: AP Bild 7 av 15

2004: Familjen Obama efter segertalet i senatorsvalet i Chicago. Barack håller äldsta dottern Malia, Michelle håller Sasha.

Foto: AP Bild 8 av 15

2008. Barack Obama kysser hustrun Michelle på valnatten 2008.

Foto: AP Bild 9 av 15

2008: Maya Setoro-Ng, syster till Barack Obama, talar i Honolulu under kampanjen 2008.

Foto: AP Bild 10 av 15

2008: Demokraternas presidentkandidat vid ett tal på Tulane University i New Orleans.

Foto: AP Bild 11 av 15

2008: Senator Barack Obama rätter till en blomma i äldsta dottern Malias hår under en semester på Kailua Beach, Hawaii.

Foto: AP Bild 12 av 15

2009: Jack Wooten, spelare för University of North Carolina, pressar presidentkandidat Barack Obama.

Foto: AP Bild 13 av 15

2012: Barack Obama med hustrun Michelle.

Foto: AP Bild 14 av 15
Bild 15 av 15
Annons
X
Annons
X