Annons

Portioner idag dubbelt så stora som på 60-talet

För första gången kan forskare slå fast att stora portioner gör oss feta. Följden kan bli lagstadgad maxgräns för storpack, mängdrabatter och bredden på tallrikar.

Uppdaterad
Publicerad
Kebabtallrik med pommes frites.
Kebabtallrik med pommes frites. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

**Det kan låta självklart, ** men nu är det bevisat: Det finns en koppling mellan portionsstorleken och hur mycket man äter. Men det är först i och med en stor forskningsgenomgång som publicerades på måndagen av det ansedda Cochrane-nätverket som saken slutgiltigt kan anses bevisad.

Kebabtallrik med pommes frites.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 3

Portionsstorleken har ökat och tallrikarna har blivit större. Christina Karlsson på Ica visar handflatemetoden.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 3

Handflatemetoden bygger på att storleken på handflatan avspeglar muskelmassan och därmed näringsbehovet.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons