Portioner idag dubbelt så stora som på 60-talet

För första gången kan forskare slå fast att stora portioner gör oss feta. Följden kan bli lagstadgad maxgräns för storpack, mängdrabatter och bredden på tallrikar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Kebabtallrik med pommes frites.

Kebabtallrik med pommes frites.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Portionsstorleken har ökat och tallrikarna har blivit större. Christina Karlsson på Ica visar handflatemetoden.

Portionsstorleken har ökat och tallrikarna har blivit större. Christina Karlsson på Ica visar handflatemetoden.

Foto: Lars Pehrson
Handflatemetoden bygger på att storleken på handflatan avspeglar muskelmassan och därmed näringsbehovet.

Handflatemetoden bygger på att storleken på handflatan avspeglar muskelmassan och därmed näringsbehovet.

Foto: Lars Pehrson
Annons

Det kan låta självklart, men nu är det bevisat: Det finns en koppling mellan portionsstorleken och hur mycket man äter. Men det är först i och med en stor forskningsgenomgång som publicerades på måndagen av det ansedda Cochrane-nätverket som saken slutgiltigt kan anses bevisad.

– Fram till vår studie har bilden varit splittrad och den övergripande bilden oklar. Det har funnits en tendens att betrakta personlighetsdrag och bristande självkontroll som huvudorsak till att människor överäter, säger en av författarna Gareth Hollands som är verksam vid Cambridge-universitetet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons