Annons
X
Annons
X

Portat SD vill vara med på Pride

Sverigedemokraterna är portade från all medverkan på Stockholms Pridefestival, inklusive partiledardebatten på fredag.

– Det är en märklig inställning att inte samtliga partier med politiskt inflytande är representerade, säger Paula Bieler, SD:s jämställdhetstalesperson, som uppger att partiet hade velat medverka.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är inte bjuden till Pride.
SD-ledaren Jimmie Åkesson är inte bjuden till Pride. Foto: ADAM IHSE/TT

På fredag avbryter partiledarna sina sommarledigheter för att delta i en partiledardebatt på Pride, som traditionellt hålls under valår i regi av RFSL.

Samtliga partiledare för riksdagspartierna, samt Feministiskt initiativ och Piratpartiet, kommer. Men inte Jimmie Åkesson (SD) eftersom han inte blivit bjuden.

– Det är ett märkligt beslut. Det borde ur egenintresse vara självklart för vilken intresseorganisation man än är att vilja tala med och påverka dem som sitter i maktposition. Sedan är det märkligt att ha inställningen att man stänger ute somliga från att föra fram vissa perspektiv. Det är frustrerande, säger Paula Bieler, Sverigedemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson.

Annons
X

Enligt henne hade SD varit intresserat av att delta i partiledardebatten och andra diskussionsforum på Pridefestivalen.

– Jag kan absolutse att det finns ett intresse för oss att vara med i vissa delar och debatter. Sedan vet jag inte vilka event, det blir väldigt hypotetiskt, vi har inte diskuterat det eftersom de varit väldigt tydliga med att vi är uteslutna, säger Paula Bieler.

Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter), framhåller att RFSL är en förening, inte public service med någon plikt att bjuda in alla partier. Hon menar att de har samma förhållningssätt till SD som många andra organisationer i det civila samhället.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi behandlar inte SD som ett parti bland andra. Vi vill inte erbjuda en plattform till dem och normalisera en rasistisk politik. SD är ett rasistiskt parti anser vi, och även trans- och homofobt.

  Är inte en valdebatt ett bra tillfälle att möta sina meningsmotståndare?

  – Det är inte en debatt med RFSL utan en partipolitisk debatt, där vi hoppas få ut så mycket som möjligt så att publiken kan bestämma vilket regeringsalternativ som är mest intressant. Vi vill inte att de andra partierna måste lägga tid på att bemöta SD, säger Ulrika Westerlund.

  Hon klargör också att det inte primärt är SD:s ställningstaganden i hbtq-frågor – partiet fick lägst poäng av alla partier i RFSL:s hbtq-rankning som presenterades i går – utan deras ”problematiska människosyn i stort” som ligger bakom uteslutningen.

  – Det är extremt viktigt att hbtq-rörelsen ser sig som en del av en bredare mänskliga rättigheter-rörelse. Hbtq-rörelsen har också ett specifikt antirasistiskt ansvar eftersom det i flera västländer finns högerpopulistiska och rasistiska partier som använder hbtq-personer för att föra fram sin politik, och försöker skapa ett motsatsförhållande mellan till exempel hbtq-personer och muslimer, säger Ulrika Westerlund.

  Det handlar också om trygghet för alla hbtq-personer. Till exempel skulle rasifierade hbtq-personer känna sig ännu mer osäkra om SD var där.
  Sandra Ehne, Stockholm Prides ordförande

  Samma skäl anger Stockholm Prides ordförande Sandra Ehne till varför organisationens styrelse beslutat att porta SD från samtliga plattformar: parken på Östermalms IP, Pridehouse i Kulturhuset/Stadsteatern och paraden på lördag. Det går inte att separera hbtq-kampen från antirasism- och feminismkampen, menar hon.

  – SD och andra organisationer som inte delar vår värdegrund är inte välkomna. Det handlar också om trygghet för alla hbtq-personer. Till exempel skulle rasifierade hbtq-personer känna sig ännu mer osäkra om SD var där, säger Sandra Ehne.

  I Sveriges grannländer är inställningen däremot annorlunda. När Europride hölls i Oslo tidigare i sommar hölls invigningstalet av barn- och familjeminister Solveig Horne från Fremskrittspartiet. Det väckte upprördhet framför allt från svenskt håll, och RFSL bojkottade invigningsceremonin.

  På Köpenhamns Pridefestival i slutet av augusti kommer politiker från Dansk Folkeparti att delta.

  Inför valet 2010 bad Jimmie Åkesson (SD) om ursäkt för uttalanden partiföreträdare gjort om hbtq-personer och gjorde klart att de är välkomna i partiet. Enligt partiets jämställdhetstalesperson Paula Bieler gäller det fortfarande.

  Vad tycker du om Pride?

  – Jag kan absolut tycka att grundidén och syftet, framför allt historiskt, är väldigt viktigt. Däremot är det synd att mycket av det som får utrymme inte handlar om de djupa frågorna som diskriminering, utan väldigt mycket om att föra fram sin sexualitet i det offentliga utrymmet. Vi tycker att sexualitet är privat, säger Paula Bieler.

  Var går gränsen för hur man får uttrycka sexualitet öppet enligt dig?

  – När man har lekar med sexleksaker offentligt. Det är en väldigt sexuell festival överlag. Jag lägger ingen värdering i vilken sexualitet det är, men man kanske borde fundera över att det ofta är barnfamiljer i närheten och deltar.

  Annons
  Annons
  X

  SD-ledaren Jimmie Åkesson är inte bjuden till Pride.

  Foto: ADAM IHSE/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X