Port mognar med stil

Portvin passar såväl till grönmögelostar som till söta efterrätter. Dessutom finns portvin av mycket varierande karaktär, vilket innebär att du inte behöver iaktta samma ceremoniel som engelsmännen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Portvinets hemland är visserligen Portugal, men vinsorten skapades av engelska vinhandlare under 1700-talet.

Engelsmännen har utvecklat nästan kultliknande regler runt portvinet. Portvinets första plikt är att vara rött, säger de, den andra är att drickas upp. (Så vita portviner kan vi glömma, och det nog bara vintage port som man bör dricka upp samma kväll.) Vintage bör alltid dekanteras och serveras till stiltonost. Karaffen bör alltid skickas medurs, det vill säga åt vänster (även om den person som vill ha sitt glas påfyllt sitter på din högra sida). Och så vidare. Men vi kan faktiskt strunta i alla regler och servera portvinet till vilken grönmögelost som helst och gärna också till den söta desserten. Det passar perfekt och smakar härligt...
Fördelen är att portvin framställs i en mängd olika stilar. I stort kan de delas in i viner som har sin mognadslagring på fat och viner som har fått mogna på flaska. Till den första gruppen räknas ruby port, den enklaste, yngsta och fruktigaste varianten av portvinerna, som ligger mindre än ett år på ekfat och som sedan tappas på flaska och säljs direkt. Fine Old Ruby är emellertid ett harmoniskt, utvecklat vin som fått runt fyra år på ekfat.

Annons
Annons

Tawny betyder ”läderfärgad” på engelska, och Tawny port har mycket riktigt en ljus, läderliknande färg. Det är i hög grad ett fatlagrat portvin som framställs i flera olika kvaliteter: dels en ganska enkel variant gjord på en blandning av rött och vitt portvin och dels en fatlagrad kvalitet som kan vara 10 Years Old, 20 Years Old eller 30 Years Old. Det betyder inte att vinet har lagrats så många år på fat – olika årgångar blandas så att vinet får karaktären av ett 10 eller 20 år gammalt vin. Dessutom framställs ett fatlagrat årgångsvin där skördeåret, colheita, står angivet på flaskan. Gamla colheita-viner, som hör till favoriterna bland portvinerna, är härligt rika, utvecklade och harmoniska.
Vintage port räknas som portvinernas absoluta topp. En vintage framställs bara de bästa åren, ligger runt 18 månader på ekfat, buteljeras och lagras sedan på flaska i decennier. När vinet fått ett antal år på nacken, ökar komplexiteten i smaken och doften blir stor, djup och utvecklad med ett helt spektrum av aromer. Emellertid får vintage port en kraftig fällning i flaskan efter sin långa lagringstid, och det är därför nödvändigt att dekantera vinet. Det är nämligen inte så kul att få stora, svarta sjok av fällning i glaset.

Det är portvinshusen själva som bestämmer om de ska göra en vintage port eller inte, och år när de inte gör en vintage brukar de istället göra en Late Bottled Vintage eller LBV som får ligga mellan 4 och 6 år på fat och är drickfärdig när den tappats på flaska. Det här vinet har ingen fällning och behöver därför inte tappas över på en karaff.

Catarina Hiort af Ornäs
Vinskribent

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons