Populistiska råd sätter barns liv i fara

1990 dog 146 barn i plötslig spädbarnsdöd i Sverige. I år tar årskullen studenten och 93 pojkar och 53 flickor saknas på skolgårdarna. Tack vare ökad kunskap har dödssiffran sjunkit sedan dess, men nu hotar ovetenskapliga råd att vända trenden, skriver Ingela Rådestad, professor och ordförande i Spädbarnsfonden.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

1990 var antalet barn som dog i plötslig spädbarnsdöd i Sverige som högst, 146 barn dog det året. I år tar årskullen studenten, 93 pojkar och 53 flickor saknas på skolgårdarna, de fick aldrig höja sina vita mössor över huvudet och sjunga om framtiden. Deras liv blev kort, de dog i späd ålder medan de sov. Om alla dessa barn fötts i dag då föräldrar får rådet att barn ska sova på rygg, hade majoriteten av dem kunnat dela studentens glädje med sina familjer och vänner.

Under bara några år i början på 1990-talet skedde en dramatisk minskning av antalet barn som dog i plötslig spädbarnsdöd. Att föräldrar följer råden om att spädbarn ska sova på rygg liksom att färre röker under graviditet och amning är den största förklaringen till minskningen.

Annons
Annons
Annons