Annons

Therese Larsson Hultin:Högerpopulister utnyttjar Greta Thunberg i EU-valet

Klimataktvisten Greta Thunberg talar inför Europaparlamentet.
Klimataktvisten Greta Thunberg talar inför Europaparlamentet. Foto: Jean-Francois Badias/AP

När invandringen till Europa minskar så har klimatet seglat upp som en av EU-valets viktigaste frågor för många högerpopulistiska partier. Längst går tyska AfD som använder miljön för att hetsa mot eliten, men även Sverigedemokraterna tillhör de mest skeptiska enligt en ny rapport.

Under strecket
Publicerad

AfD:s Jörg Meuthen (vänster) och Alexander Gauland.

Foto: Markus Schreiber/AP

I Frankrike började rörelsen Gula västarna som en protest mot president Emmanuel Macrons planer på att höja bränsleskatten som en miljöåtgärd.

Foto: Kamil Zihnioglu/AP

Det har hänt gång på gång. I inlägg på Facebook, på valmöten inför fullsatta salar och så fort en tv-kamera är i närheten: Jörg Meuthen och Alexander Gauland, två av ledarna för tyska Alternative für Deutschland – AfD – spyr galla över en viss 16-åring från Sverige.

­– Håll i er nu, förra veckan hade vi ett väldigt, väldigt fint statsbesök i Europaparlamentet. Det var den heliga Greta från Sverige, sa Jörg Meuthen och fick publiken att skratta. Platsen var ett kampanjmöte i Velten, några mil norr om Berlin, och Meuthen, som inte bara är en av AfD:s partiledare utan också Europaparlamentariker, fortsatte:

Annons
Annons
Annons