Annons

Populister pressar Europas socialdemokrater

Klämda mellan populistpartier och starka högerledare som sätter agendan försöker Europas socialdemokrater hitta nya vägar och nya politiska mål. Men när Europeiska socialdemokratiska partiet nu kongressar i Budapest saknas en mirakelmedicin.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kemal Dervis.

Foto: Czarek Sokolowski / TT / NTB Scanpix Bild 1 av 4

David Cameron vann brittiska valet

Foto: Geert Vanden Wijngaert / TT NYHETSBYRÅN Bild 2 av 4

Pasoks ledare Evangelos Venizelos.

Foto: Thanassis Stavrakis / TT / NTB Scanpix Bild 3 av 4

Francois Hollande (till vänster).

Foto: Martial Trezzini / TT / NTB Scanpix Bild 4 av 4

Kemal Dervis.

Foto: Czarek Sokolowski / TT / NTB Scanpix Bild 1 av 2

David Cameron vann brittiska valet

Foto: Geert Vanden Wijngaert / TT NYHETSBYRÅN Bild 2 av 2
Kemal Dervis.
Kemal Dervis. Foto: Czarek Sokolowski / TT / NTB Scanpix

Bonn. Under de senaste månaderna har det haglat bakslag för de europeiska socialdemokraterna. Många talar nu om en identitetskris.

– Vänstern behöver nya mål, manar Kemal Dervis, vice ordförande för tankesmedjan Brooking.

Han efterlyser en socialdemokrati som ser det som sin uppgift att stödja de grupper i samhället som drabbats hårdast av globaliseringen.

– Det skulle kunna vara början till en socialdemokratins pånyttfödelse, tror han.

David Cameron vann brittiska valet
David Cameron vann brittiska valet Foto: Geert Vanden Wijngaert / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Annons

Pasoks ledare Evangelos Venizelos.

Foto: Thanassis Stavrakis / TT / NTB Scanpix Bild 1 av 1

I den politiska vardagen finns det dock inte mycket som tyder på en vänsterns renässans. I Storbritannien var Labour segertippat och David Cameron utdömd i opinionsmätningarna inför parlamentsvalet i början av maj.

Men valnatten blev en rysare – och för Labour en mardröm med 24 förlorade mandat och med Ed Miliband som omgående avgick som partiledare.

Samtidigt röstade 3,8 miljoner brittiska väljare på nationalistpartiet UKIP, som själv betraktar sig som Labours stora utmanare med ett politiskt budskap riktat till löntagare med låg löner och osäkra arbetstillfällen.

Det var inte den första skrällen. I valet i Finland i mitten av april tappade socialdemokraterna 2,6 procentenheter och blev mindre än de högerpopulistiska Sannfinländarna på plats två.

Pasoks ledare Evangelos Venizelos.
Pasoks ledare Evangelos Venizelos. Foto: Thanassis Stavrakis / TT / NTB Scanpix

I Grekland formligen utplånades socialdemokratiska Pasok som rasade till bara 4.7 procent av rösterna i parlamentsvalet i slutet av januari. Det var ett djupt fall från drygt 12 procent i förra valet och hela 43 procent 2009. Ett stolt parti som ända sedan början av 1980-talet i val efter val tagit hem 38-48 procent var däckat.

Den stora vinnaren blev vänsterkonkurrenten Syriza, det radikala vänsterpartiet som lovat att stoppa svångremspolitiken och återge grekerna deras självaktning efter åratal av sparpaket dikterade av de internationella långivarna.

Annons
Annons

Francois Hollande (till vänster).

Foto: Martial Trezzini / TT / NTB Scanpix Bild 1 av 1

På plats två kom konservativa Ny Demokrati med förre premiärministern Antonis Samaras i spetsen. I valet mellan högerns sparpolitik och Syrizas vallöften om mer rättvisa föll Pasok helt enkelt mellan stolarna.

**Samma öde riskerar **socialistiska arbetarpartiet, PSOE, att gå tillmötes i höstens parlamentsval i Spanien. För den sociala rättvisan står här uppstickarpartiet Podemos (Vi kan), som rider på en våg av missnöje med åtstramningarna och reformerna på arbetsmarknaden.

Podemos har sina rötter i den spanska proteströrelsen som föddes under eurokrisen och har ett starkt stöd i framför allt storstäderna. I Barcelona vann vänsteraktivisten Ada Colau i slutet av maj en dunderseger i regionalvalet och är nu borgmästare i Spaniens näst störa stad. Samma sak i Madrid där Manuela Carmena väntas bli vald till borgmästare nu på lördag. Båda backas upp av Podemos.

Mariano Rajoys borgerliga Partido Polular, PP, förlorade visserligen över 2,5 miljoner väljare men förblev största parti och väntas i höst kunna vinna tillbaka väljare som föredrar ekonomisk stabilitet framför Podemos vänsterexperiment. Hur socialdemokratiska PSOE ska finna sin plats i detta nya spanska partilandskap är däremot oklart.

Francois Hollande (till vänster).
Francois Hollande (till vänster). Foto: Martial Trezzini / TT / NTB Scanpix

**Men även i länder **där socialdemokrater sitter vid makten är det ingen dans på rosor. I Frankrike är Francois Hollande inte bara djupt impopulär. Hans Parti Socialiste, PS, är splittrat mellan politiker som driver en stram spar- och reformpolitik och en vänsterflygel som vill riva upp åtstramningspolitiken och sätta fart på ekonomin med klassisk utgiftspolitik.

Annons
Annons

Till det ska läggas högerpopulisten Marine Le Pen från Front National som hoppas vinna presidentvalet våren 2017. Precis som UKIP i Storbritannien fiskar Front National efter röster bland socialdemokraternas tidigare kärnväljare.

**I Tyskland sitter **socialdemokratiska SPD som juniorpartner i en stor koalition med borgerliga CDU/CSU. De har fått igenom många av sina vallöften, bland annat lagstiftad minimilön, men framstår som bleka i jämförelse med Angela Merkel som sätter sin prägel hela regeringsarbetet. Om Merkel ställer upp i nästa förbundsdagsval hösten 2017 ser det dystert ut för SPD.

På kongressen i Budapest som avslutas nu på lördag handlar det inte om att slicka såren utan att staka ut en ny kurs för socialdemokraterna i Europa. Hur denna ska se ut i detalj är oklart. Men de flesta är överens om att traditionella s-frågor är lika aktuella i dag som förr. Det rör sig om jobben, den sociala rättvisan och den europeiska integrationen.

Italien är landet som visar hur socialdemokrater kan ha framgång. Där har preimärminister Matteo Renzi skakat om ett dammigt politiskt system, reformerat arbetsmarknaden och börjat sänka utgifterna, utan att glömma socialpolitiken.

Det är en politik riktad mot familjer med låga inkomster som längtar efter både en fungerande stat och social rättvisa – och som i dag röstar på populister från höger eller vänster.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons