Populist vill göra comeback

Under strecket
Publicerad
Annons

BONN Under vänsterpopulisten Vladimir Meciars auktoritära styre under åren 1994-1998 blev Slovakien en paria i västvärlden, allt medan grannländerna Tjeckien, Ungern och Polen förhandlade om medlemskap i EU och Nato.
För Slovakien lossnade det först när Mikulas Dzurinda 1998 tog över och med hisnade fart genomförde reformer som i dag hör till mest radikala i Europa.
I dag, när Slovakien på en och samma dag håller presidentval och en folkomröstning om nyval till parlamentet, har Meciar chansen att göra en spektakulär comeback och bli landets kommande president. Den här gången som glödande EU-anhängare och som han själv säger ”äldre och klokare”.
Favorit i presidentvalet är den kristdemokratiske utrikesministern Eduard Kukan som i senaste mätningar får nästan 28 procent av rösterna. Men Meciar flåsar i nacken på honom. I samma pejling får Meciar 26 procent. I en annan mätning hamnar han bara på plats tre med drygt 20 procent av rösterna och skulle i sådana fall inte klara sig till den andra valomgången
den 17 april.

För maktpolitikern Meciar, chef för landets största parti HZDS, spelar det förmodligen ingen större roll om han förlorar valet. Presidentposten är politiskt ointressant. Däremot är folkomröstningen av central betydelse. Många räknar visserligen med att den kommer stupa på kravet om ett 50-procentigt valdeltagande. Oklart är också om den verkligen är bindande och i sådana fall tvingar parlamentet att utlysa nyval om det skulle bli en seger för regeringskritikerna.
Trots all osäkerhet är det för Meciar ett gyllene tillfälle att mobilisera missnöjet mot den borgerliga minoritetsregeringens reformer. Tillsammans med fackföreningarna går han i spetsen för vad han kallar en ”orättvis ekonomisk politik som bara gagnar utländska investerare”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons