Annons

Erik Thyselius:Populismens farliga locktoner

Journalisten Karen Horn menar att det främst är kulturella och inte ekonomiska faktorer som driver på populismen.
Journalisten Karen Horn menar att det främst är kulturella och inte ekonomiska faktorer som driver på populismen. Foto: Karen Horn/Privat

Säkerhetsrådets biträdande redaktör Erik Thyselius har träffat författaren och journalisten Karen Horn för ett samtal om populism, eurokris och tysk inrikespolitik.

Under strecket
Publicerad

Det fria samhället och hotet från populismen. Det var ett av huvudämnena för förra veckans Mont Pelerin-konferens i regi av näringslivets forskningsinstitut Ratio. En av talarna var den schweiziske ekonomijournalisten Karen Horn, som bland annat författat flera böcker på temat frihet och liberalism samt varit mångårig medarbetare i liberalkonservativa tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Varför ökar populismen i Västvärlden? Enligt Horn handlar det snarare om kulturella orsaker än ekonomiska. I fallet USA så var det till exempel en stor andel av medelklassen som röstade på Donald Trump. Den empiriska bevisningen för att det är ekonomiska faktorer som främst driver på populismen är svag, menar hon.

Annons
Annons
Annons