Annons

Janerik Larsson:Populismens båda grenar - ett amerikanskt perspektiv

Den amerikanske generalen Dwight Eisenhower var vid slutet av andra världskriget befälhavare för de allierade styrkorna och ledde invasionen av Europa på "Dagen D". Som krigshjälte blev han mycket populär efter kriget och ställde upp som republikansk kandidat i presidentvalet 1952 där han besegrade den demokratiske kandidaten Adlai Stevenson.
Den amerikanske generalen Dwight Eisenhower var vid slutet av andra världskriget befälhavare för de allierade styrkorna och ledde invasionen av Europa på "Dagen D". Som krigshjälte blev han mycket populär efter kriget och ställde upp som republikansk kandidat i presidentvalet 1952 där han besegrade den demokratiske kandidaten Adlai Stevenson. Foto: UPI / TT

Min sommarläsning är Tim Albertas ”American Carnage - On the front lines of the republican civil war and the rise of president Trump” som på drygt 600 sidor går igenom amerikansk politik sedan 2008 med fokus på utvecklingen inom det republikanska partiet.

Under strecket
Publicerad

Jag kanske återkommer till boken men för dagen ska jag peka på en aspekt på amerikansk politik som jag tror är förbisedd i diskussionen om vad som hänt och vad som kommer att hända.

Den amerikanska högerpopulismens pånyttfödelse efter 30-talet brukar datera sin födelse till den 19 februari 2009 då CNBC-reportern Rick Santelli i direktsändning från Chicago Mercantile Exchange gick till attack mot Obama-administrationens löfte ett rädda djupt skuldsatta bostadsägare från sina skulder.

Annons
Annons
Annons