Sten Widmalm: De hotar freden i Sydasien

Statsvetarprofessorn Sten Widmalm har just kommit tillbaka från en resa i Indien och Pakistan och kan berätta om hur demokratin urholkas och spänningarna mellan grupper och länder ökar.

Under strecket
Publicerad

Farligt när gruppen trumfar individen.

Foto: AKHTAR SOOMRO / TT NYHETSBYRÅN
Annons

I Sydasien är de politiska jordplattorna försatta i rörelse. På ytan ser vi framför allt Indien och Pakistan nöta på varandras tålamod i gränsområdet i Kashmir.
Kärnvapenkapprustningen går vidare. Men det som ger utslag på demokratisensorerna är rörelser på djupet. I minst tre länder hotas demokratin i allmänhet och yttrandefriheten i synnerhet. Individuella rättigheter trängs undan till förmån för grupprättigheter.

Kriget mot terrorismen har rejält underminerat den demokratiska strukturen i Pakistan. Även om två val hållits sedan 2008, med regeringsskiften under relativt ordnade förhållanden, är det hopplöst för premiärminister Nawaz Sharif att hålla militären borta från makten och stävja inflytandet från islamister. Dilemmat är att det är bara militären som har kraft att bemöta våldet från de militanta islamistiska radikala rörelserna i landet och i gränsområdena till Afghanistan. I dag delar premiärministern de facto rollen som statsöverhuvud med överbefälhavaren General Raheel Sharif. Nawaz Sharif tvingas ständigt tillmötesgå maktanspråk från såväl militären som islamister. Vad som finns skrivet i konstitutionen om lika rättigheter vattnas ur av aktörer som medborgarna inte röstat på.

Annons
Annons
Annons