Populism hotar klassröstandet

Under strecket
Publicerad
Annons

DAGBLAD | KjÆrsgaard lyckades
Moralisk panik har utbrutit; Dagens Nyheter har tillåtit fel åsikt i tidningen! En enda dag, en enda sida, därtill betald, stör dem som inte gillar att fel åsikt uttrycks i samhällsdebatten, dessutom av fel avsändare. Och de är många som störs, tydligen så många att utgivaren tvingas att försvara annonsering som en del av yttrandefriheten.
Dansk folkepartis provokation gick alltså hem, Pia KjÆrsgaard måste njuta av framgången. Visst är det motbjudande, men så lite behövdes. Det säger något om Sverige.
Alldeles gratis däremot har två socialdemokrater på debattplats (8/7) fått angripa partilinjen i frågan om hur barn ska förvaras - ja, förlåt, vårdas.
Detta det äldsta av debattredaktörers knep, att låta någon i ett parti angripa den egna ledningen, fick en del röda kinder att blossa, eftersom kritiken för bristande valfrihet träffade en svag punkt i socialdemokratin - att ledningen driver en barnomsorgspolitik som är mer populär i den akademiska vänstereliten än bland vanliga
arbetarväljare.

Annons

Det är ingen nyhet. Ända sedan de socialistiska utopisternas och särskilt Alva Myrdals tid har kollektivt barnomhändertagande och lösgörande från hemmets osunda, borgerligt individualistiska familjevärderingar setts som ett politiskt instrument för en samhällsomvandling i vänsterradikal riktning; det ska böjas i tid det som krokigt ska bli.
Den ensidiga, programmatiska inriktningen på en institutionaliserad barnhantering, politiskt styrd och finansierad, utgår inte från föräldrarnas fria val utan från en dogm om vad som är bäst för Kvinnan, den stereotyp som hägrar i pamflett- och programförfattares febriga hjärnor.
För hennes "frigörelse" är det bäst att avkomman vistas i kommunens lokaler så många timmar per dag att mamma hinner jobba ihop till all den skatt som denna verksamhet kostar. Ja, när hon inte är sjukskriven på grund av all stress på jobbet för att hinna med sina dubbla jobb i hemmet och på jobbet, som hon måste utföra eftersom hennes man tyvärr inte har tid att hjälpa till
hemma, eftersom han har så mycket att göra på jobbet för att få ihop till skatten. Jösses flickor, så det blev!
Men striden om kollektiv barnomsorg är tillbakablickande, avgjord för länge sedan. Folk har lärt sig att barn ska lämnas bort på dagis. Så gör ju alla andra, och i Sverige ska man tycka och göra som alla andra. Avvikelserna är opium för överklassen.

Annons
Annons
Annons