Annons
X
Annons
X

Populism gagnar inte Stockholms utveckling

För att kunna vidareutveckla Stockholms arkitektoniska kvaliteter behöver politikerna avstå från populism och uppmärksamhet för spektakulära enstaka byggnader. Istället krävs långsiktighet och planering för att klara Stockholms enorma expansion under de närmaste åren, skriver journalisten Kajsa Althén i en replik till Erik Slottner (KD).

REPLIK | STOCKHOLMS ARKITEKTUR

Stadsbyggnadsfrågorna i Stockholm har fått ny, dynamisk kraft. Slussen och Norra stationsområdet med Tors torn hör till det som diskuteras brett, hett och livligt. Men nystarten för frågorna är också en europeisk företeelse. Som i Stuttgart där planer för en ny station inte bara samlat en stark opinion, de blev också en orsak till att väljarna nu stjälpt CDU:s delstatsregering över ända efter 58 år av obrutet maktinnehav.

Då är det extra intressant att Erik Slottner (KD) vill möta engagemanget och stärka debatten i Stockholm ytterligare. Som politiker i stadsbyggnadsnämnden och i Skönhetsrådet har han unika möjligheter att utveckla diskussionerna. Och i Stockholm finns en stark tradition att knyta an till. Gamla stan, Mariabergets 1700-tal och bron över till Skeppsholmen hör till det som vaksamma och handlingskraftiga stockholmare räddat undan både grävskopor och politiker.

Det man kan önska är att Erik Slottners ambition sträcker sig längre än bara till medial exponering och att han och andra politiker i diskussionerna inte lägger sig på en så låg, populistisk nivå.

Annons
X

Stadsbyggnadsfrågor i Stockholm är långsiktiga. Erik Slottner lyfter fram att staden är känd för sitt vatten och sin natur. Må så vara, men det som gjort staden mest känd och beundrad bland arkitekter och annan expertis världen över är stadsplaneringen. De stora, långsiktiga grepp som sedan ett sent 1800-tal format en av världens vackraste städer.

För att klara av att vidareutveckla stadens arkitektoniska kvaliteter behöver man som politiker avstå från att lägga sig på den nivå där man börjar föreslå kupoler och spetsiga toppar i ställer för platta tak eller att förespråka buktande fasader i stället för släta. Stockholms enorma expansion de närmaste åren ställer helt andra frågor än utsmyckningar på dagordningen.

En tilltagande vilsenhet präglar västvärldens politiker. Den ekonomiska dynamiken finns inte längre här och urholkade statsfinanser och en åldrande befolkning ger näring åt rädsla och bävan inför framtiden. Politiker söker i sin strävan efter ekonomisk tillväxt något de ännu kan påverka och stadsbyggnad har blivit ett sådant halmstrå. Då kan man kugga in i ett av världens starkast växande affärsområden, besöksnäringen. Våra vackraste städer, de med en rik historia och lämpliga attraktioner blir nu i allt snabbare takt varor på en marknad – resemarknaden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men bakom medborgarengagemang ligger helt andra behov än att skapa nya besöksmål. Stockholmare demonstrerar och skriver debattartiklar för att slå vakt om en god boendemiljö värdig deras egna liv och värdig stadens historia.

  Våra bästa arkitekter för samtidigt i debatterna en kamp mot den tilltagande deprofessionalisering som drabbat yrkeskåren. När politiker med sina städer som redskap börjar konkurrera på en internationell marknad leder det bort från arkitektoniska lyft och rakt mot nivellering och utarmning – alla vill ha samma sak. I London blir det en gurka av Norman Foster, i Bilbao råkade det bli ett museum och i Umeå ett kulturhus utan tankar om innehåll.

  Ett arkitektonisk lyft i Stockholm kommer att kräva att politiker förstår just sitt unika uppdrag – den långsiktiga, kloka planeringen för medborgarna. Men dessutom att de ger våra främsta arkitekter förtroendet att förverkliga en ny storstadsregion att bo i. Och då kan det inte gå till som vid allianspolitikernas Slussenbeslut 2009 där yrkeskunskapen hos stadens egna arkitekter kördes över och de tvingades skriva utlåtanden helt i strid med sitt yrkeskunnande (SvD 101203).

  Det är bara tydliga roller för politiker, för arkitekter, för stadens tjänstemän och ett stort engagemang från medborgarna som kan skapa ett bra arkitektoniskt lyft för det nya Stockholm.

  KAJSA ALTHÉN

  journalist

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X