Annons

Populism gagnar inte Stockholms utveckling

För att kunna vidareutveckla Stockholms arkitektoniska kvaliteter behöver politikerna avstå från populism och uppmärksamhet för spektakulära enstaka byggnader. Istället krävs långsiktighet och planering för att klara Stockholms enorma expansion under de närmaste åren, skriver journalisten Kajsa Althén i en replik till Erik Slottner (KD).

Under strecket
Publicerad

Stadsbyggnadsfrågorna i Stockholm har fått ny, dynamisk kraft. Slussen och Norra stationsområdet med Tors torn hör till det som diskuteras brett, hett och livligt. Men nystarten för frågorna är också en europeisk företeelse. Som i Stuttgart där planer för en ny station inte bara samlat en stark opinion, de blev också en orsak till att väljarna nu stjälpt CDU:s delstatsregering över ända efter 58 år av obrutet maktinnehav.

Då är det extra intressant att Erik Slottner (KD) vill möta engagemanget och stärka debatten i Stockholm ytterligare. Som politiker i stadsbyggnadsnämnden och i Skönhetsrådet har han unika möjligheter att utveckla diskussionerna. Och i Stockholm finns en stark tradition att knyta an till. Gamla stan, Mariabergets 1700-tal och bron över till Skeppsholmen hör till det som vaksamma och handlingskraftiga stockholmare räddat undan både grävskopor och politiker.

Annons
Annons
Annons