Populärt skaffa barn efter 40

Antalet kvinnor som föder barn efter fyllda 40 år skjuter i höjden. Och snittåldern på förstföderskor i Sverige är nu den högsta någonsin. Männen följer i samma spår. Svenska barn får alltså allt äldre föräldrar. Hur det är att vara äldre förälder, och hur det är att ha ”gamla” föräldrar när man är liten. Det ska Idagsidan nya serie Sistaminutenföräldrar handla om.

Under strecket
Publicerad
 Förstföderskor i Stockholms stad
Medelålder för förstföderskor i Stockholms församlingar 2003. Församlingarna  i innerstaden är sammanslagna till stadsdelar. Högst medelålder har förstföderskorna i Hedvig Eleonora församling på Östermalm, 32,2 år.

 Förstföderskor i Stockholms stad Medelålder för förstföderskor i Stockholms församlingar 2003. Församlingarna i innerstaden är sammanslagna till stadsdelar. Högst medelålder har förstföderskorna i Hedvig Eleonora församling på Östermalm, 32,2 år.

Annons

Höggravida mammor
som måste ta fram läsglasögonen för att se det finstilta på kosttillskottet är inte längre så ovanligt. I dagisentrén gäller det att nogsamt ta reda på familjeförhållanden, innan man säger något vänligt till ”farfar” som hämtar ”barnbarnet” – det kan vara pappan.
Medelåldern för förstföderskor i Sverige har sannolikt aldrig varit så hög som nu, i varje fall inte sedan statistik började föras på 1900-talet.
Männen följer samma mönster som kvinnorna, men är i snitt drygt två år äldre än kvinnorna när de får barn.

Sistaminuten-mammorna, de som lyckas få ett barn strax innan den biologiska klockan klämtar, blir allt fler. Antalet kvinnor över 40 år som föder barn har ökat med 25 procent sedan 1990.
Förra året föddes 2 887 barn vars mamma var över 40 år. En del hade valt att skaffa ett sladdbarn i mogen ålder och andra hade hunnit fylla 40 innan de fick sitt första barn.
– Det är en följd av att kvinnor börjar barnafödandet senare och en bekräftelse på att viljan att få barn fortfarande är stor, säger Gun Alm Stenflo, demograf vid Statistiska centralbyrån.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons