Annons

Kim Salomon:Populärkulturen som kom in från kylan

Efter andra världskrigets totalitära propaganda fanns en utbredd skepsis mot masskultur, som dock snart gav vika för den amerikanska konsumismens krafter. En ny bok granskar hur efterkrigstidens intellektuella förhöll sig till populärkulturens segertåg.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Prinsessan Dianas begravning 1997 var en tragisk men på sätt och vis också en trivial händelse. Likväl följdes den av helt otroliga nästan två miljarder tv-tittare världen över. Mediernas uppståndelse och dramaturgi utgör självklart en viktig förklaring till att en pseudohändelse engagerar och förgrenar sig globalt. Uppmärksamheten ska emellertid också ses i perspektivet av populärkulturens expansion med kändiskulturens kungligheter, filmstjärnor, sportstjärnor och miljardärer som viktiga inslag.

Populärkulturen är numera allestädes närvarande; i tv, radio, press, film, mode, litteratur och musik. Den är omtyckt, lättillgänglig och appellerar till det vardagsnära, väletablerade och konventionella. Mycket inkluderas under paraplybegreppet populärkultur, allt från logotyper, varumärken, livsstil och reklam till internet, datorspel och fotbolls-VM.

Annons
Annons
Annons