SvD Perfect Guide

Hela denna artikel är en annons

Fynda limiterade verk på Affordable Art Fair

Glöm alla massproducerade posters och skulpturer från inredningstidningarna och satsa i stället på den senaste trenden inom konstvärlden. Ge ditt hem ett ansiktslyft som garanterat kommer starta en snackis runt middagsbordet och göra grannarna gröna av avund.

Amanda Karlsson i sin atelje.

I veckan drar konstmässan Affordable Art Fair i gång för sjätte året i rad. Mässan som finns över hela världen kommer att pågå i Stockholm mellan 12–15 oktober. Den genomgående trenden på årets mässa är originalkonst som fått ta stort utrymme. Bakom varje originalverk finns tankar, idéer, misstag och genidrag. Där den som investerar inte bara får något snyggt att ha på väggen, utan en del av någonting mycket större.

– Processen är min, men verket är till för andra. Det tillhör betraktaren och människorna som har delat med sig av sina historier. Det är viktigt att betraktaren förstår att konsten är för dem, annars skulle ju inte konsten ställas ut överhuvudtaget, säger Amanda Karlsson, en av konstnärerna som ställer ut på årets upplaga av Affordable Art Fair.

Amanda Karlsson i sin atelje.
Amanda Karlsson i sin atelje.

Sylvia Rynell, Fair Director på Affordable Art Fair.

Uppsving för konst som fått ta tid

Sylvia Rynell, Fair Director, har börjat se en skiftning där folk nu har börjat leta efter unika verk på allvar. Där man har börjat söka sig tillbaka till ursprungsmetoderna i måleri och skulptur och låter saker få ta tid.

– Jag tror det är en reaktion på dagens supersnabba samhälle med sociala medier som ska uppdateras hela tiden. Både konstnärerna och köparna är mätta på snabba intryck. I år ser vi därför flera verk som tagit lång tid att skapa, där man har använt avancerade tekniker och torkningar som är mer tidskrävande, säger Sylvia Rynell, Fair Director på Affordable Art Fair.

Sylvia Rynell, Fair Director på Affordable Art Fair.
Sylvia Rynell, Fair Director på Affordable Art Fair.

Men vad är originalkonst egentligen? Och har frågan ett enkelt svar, eller är det ett begrepp som är öppet för tolkning?

För Sylvia Rynell känns ett originalverk direkt mer exklusivt eftersom att verket är helt unikt.

– Att äga ett originalverk ger en speciell känsla, vetskapen att det bara finns en upplaga och att det är man själv som äger den. Verket är helt enkelt unikt och går inte att hitta någon annanstans i världen.

Amanda Karlsson menar att den faktiska definitionen av originalkonst är att verket kommer direkt från konstnärens hand.

– Att hantverket och idéen är original och att verket som helhet bjuder in till reflektion. För mig är definitionen själva handlingen och strävan att försöka skapa någonting. Att verkligen våga undersöka ett ämne, förklarar Amanda Karlsson.

”Du kan skratta du som bara sett vårar” av Amanda Karlsson, Galleri Helle Knudsen.

”This is really a special place” av Bobo Wallmansson, Nordic Art Wall.

”Du kan skratta du som bara sett vårar” av Amanda Karlsson, Galleri Helle Knudsen.
”Du kan skratta du som bara sett vårar” av Amanda Karlsson, Galleri Helle Knudsen.

Internationella gäster

Genom mässan vill arrangörerna få folk att förstå att konst varken måste vara svårt, dyrt eller komplicerat. Utan att konst är något som alla kan ta del av. Och det finns en regel för att få ställa ut verk på Affordable Art Fair. Alla verk måste ligga inom prisramen 50 – 50 000 kronor.

– Det är ett jätteroligt event där besökare kan titta på konst, köpa konst, lära sig mer om konst och lyssna på konst. Vi vill vara en plats som tillgängliggör konst på riktigt, alla är välkomna oavsett ålder och konstintresse, säger Sylvia Rynell.

Nytt för i år är att det kommer vara en hel del internationella gallerier på mässan från bland annat Australien och Japan. För besökaren med skarpast luktsinne finns det dessutom ett konstverk att vinna.

– I år kommer vi ha en dofttävling på plats, i samarbete med parfym- företaget Sniph. Där kommer man få dofta på olika essenser som kan kopplas till en konstmässa, så som målarfärg, cava och hårsprej. Gissar man rätt finns det ett fint verk att vinna, säger Sylvia Rynell.

”This is really a special place” av Bobo Wallmansson, Nordic Art Wall.
”This is really a special place” av Bobo Wallmansson, Nordic Art Wall.

Vad för konstverk tror du folk kommer haja till lite extra av i år?

– Det finns en ny, ung konstnär som heter Amanda Karlsson, representerad av galleri Helle Knudsen, som gör fantastiska oljemålningar. De är detaljerade och relativt verklighetstrogna. Jag tror hon kommer slå stort, säger Sylvia Rynell.

Något du själv funderar på att köpa?

– Ja, jag har spanat lite extra på några oljemålningar av Bobo Wallmansson som representeras av Nordic Art Wall. Här porträtteras schimpanser i olika miljöer med en samtida twist, bland annat finns det en tavla där de sitter i en soffa från Svenskt Tenn.

Läs mer om konstmässan och köp din biljett här.

Konstverken du inte får missa

Regeln för att få ställa ut verk på Affordable Art Fair är att de ska ligga inom prisramen 50 – 50 000 kronor. Dyrast i år är verket Shine bright like a yellow bambi av Paco Raphael. Finns hos Retrospect Galleries och kostar just 50 000 kronor.

Årets billigaste verk kommer från galleri Helle Knudsen och är av konstnären Nils-Erik Mattson.

Bobo Wallmansson ställer ut oljemålningar där han porträtterat schimpanser i olika miljöer med samtida twist. Här är verket ”Biggest but not strongest”.

För femte året anordnas specialutställningen Recent Graduates på Affordable Art Fair. Här är verket ”Röddygn”, av en av årets deltagare, Amanda Björk.

Aleksandra och Alexander Antonov lanserade i våras Artely.se, en svensk och online-baserad marknadsplats för originalkonst. Under mässan ställer de bland annat ut verket ”Sökande” av Martin Jonsson.

Den svenske, och internationellt erkände, fotografen Håkan Elofsson ställer ut starka bilder tagna i Etiopien. Verken, som aldrig tidigare har visats för allmänheten, säljs nu i samarbete med Unicef. All vinst går oavkortat till den ideella föreningen och deras arbete för barns rättigheter världen över.