Annons

Torbjörn Elensky:Populära missförstånd om populismen

Anhängare till Lega Nord i Milano. Matteo Salvinis parti fick flest röster i det italienska EU-valet.
Anhängare till Lega Nord i Milano. Matteo Salvinis parti fick flest röster i det italienska EU-valet. Foto: TT

Nationalister, fascister, rasister – hur ska de egentligen förstås, dessa olika populistiska partier som just nu skördar så stora framgångar internationellt? För den som vill bekämpa något gäller det att veta vad den bekämpar, men etiketter som dessa bidrar knappast till större klarhet.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

På ett torgmöte i Milano förra våren citerade den italienske inrikesministern och Legas starke man Matteo Salvini filmskaparen och poeten Pier Paolo Pasolini i sitt tal: ”Till dem som för kampen mot det förflutnas spöken säger jag: ’Jag frågar mig om den våldsamma antifascismen som uttrycks på torgen inte i grund och botten är en distraktion som den dominerande klassen använder mot studenter och arbetare för att styra undan kritiken.’ ” Högerpolitikern citerar vänsterkonstnären och visar därmed hur komplicerad samtiden är när man börjar granska den närmare. 

För hur är det egentligen, är det verkligen ”fascismen” som är på väg tillbaka? Är det nazismen som är det största hotet i samtiden? När Salvini, som väl får anses som den främsta, åtminstone den mest framgångsrika, populistledaren i Europa idag, citerar Pasolini gör han det naturligtvis för att själv styra undan anklagelserna om att vara fascistisk. Men den som avfärdar honom med det gör saken alltför lätt för sig – vilket visas inte minst av hans enorma framgångar i opinionen.

Annons
Annons
Annons