Annons

Popstaden Liverpool trampar på

Med både gasen och bromsen och siktet mot både öster och väster ska brittiska Liverpool kryssa fram genom krisen. Turismen går för högtryck och stora byggplaner tar form, medan arbetslöshet och sparkrav i miljardklassen vållar huvudbry i Stadshuset.

Under strecket
Publicerad

”Hitttills har det gått bra, men nästa säsong får avgöra hur det går”, säger Phil Ware om sin nya cykelguide-rörelse. Här är det paus på en inte helt obekant Liverpool-gata, är ett av tusentals exempel på företagande i en besöksnäring i staden som omsätter över 30 miljarder kronor om året.

Foto: CLAES REIMEGÅRD

Albert Dock med hamnmagasin från 1846 stängdes 1972. Det statliga utvecklingsbolaget Merceyside Development tog sig dock an en omfattande renovering 1981–88. Nu är området, värderat till runt 230 miljoner pund (2,6 miljarder kronor) Världsarvsmärkt av Unesco och en av turistinäringens nav i Liverpool.

Foto: CLAES REIMEGÅRD

På k-märkta 251 Menlove Avenue växte John Lennon upp hos moster Mimi och farbror George. I glasverandan skrev han flera låtar tillsammans med Paul McCartney.

Foto: CLAES REIMEGÅRD

I juli i år öppnade Museum of Liverpool (ritat av arkitekterna i danska 3XN som även står bakom Citybanans station vid Odenplan i Stockholm). 72 miljoner pund, i både offentliga medel och privata donationer, blev 8 000 kvadratmeter utställningsyta för att visa upp de senaste århundradenas historia.

Foto: CLAES REIMEGÅRD

Beatleslegenden John Lennons gamla konstskola på Hope Street heter numera Liverpool School of Art and Design och har blivit en turistattraktion med steninstallationen Resväskor av John King.

Foto: CLAES REIMEGÅRD

Fotbollsklubbarna Liverpool FC och lokalkonkurrenten Everton är viktiga delar av turistindustrin. Båda har naturligtvis souvenirbutiker i nya stora köpcentret Liverpool One.

Foto: CLAES REIMEGÅRD

Paul McCartneys barndomshem på 20 Forthlin Road är ett k-märkt och nyrenoverat turistmål.

Foto: CLAES REIMEGÅRD

En kopia av grinden in till Strawberry fields där John Lennon lekte som barn.

Foto: CLAES REIMEGÅRD

Statyn över Billy Fury (1940–1983), en av stadens många popstjärnor, får turisterna i hamnen att stanna upp.

Foto: CLAES REIMEGÅRD

– Man får pussla ihop det så gott det går. Det finns inte alltför många lediga jobb i stan, säger den 44-årige tvåbarnspappan, läraren och cyklande Beatles-guiden Phil Ward när vi trampar iväg från Liverpools k-märkta hamnkvarter på en tur i pop-ikonernas spår.

Ward har drivit guiderörelsen som extraknäck i en säsong och hopps kunna fortsätta.

Annons
Annons
Annons