Poppis med höns i storstan

På hönsgården i Bagarmossen finns totalt elva höns. Elever i den närliggande skolan fick vara med och rösta fram några av hönornas namn. ”Alla namn passar på höns”, tycker Roy, 9.
På hönsgården i Bagarmossen finns totalt elva höns. Elever i den närliggande skolan fick vara med och rösta fram några av hönornas namn. ”Alla namn passar på höns”, tycker Roy, 9. Foto: Ari Luostarinen

Fler skaffar höns utan att ha en egen trädgård. Roy och Milan är hönsskötare – mitt i ett lägenhetsområde i Stockholm.

Under strecket
Publicerad
Milan, 8, matar några av hönsen med deras favoriträtt - majs.

Milan, 8, matar några av hönsen med deras favoriträtt - majs.

Foto: Ari Luostarinen
Kaspian, 6,  plockar upp hönan Söti. När man bär en höna är det viktigt att ha ett stadigt grepp om vingarna. Samtidigt får man inte hålla för hårt.

Kaspian, 6, plockar upp hönan Söti. När man bär en höna är det viktigt att ha ett stadigt grepp om vingarna. Samtidigt får man inte hålla för hårt.

Foto: Ari Luostarinen
Milan, 8, matar några av hönsen med deras favoriträtt - majs.

Milan, 8, matar några av hönsen med deras favoriträtt - majs.

Foto: Ari Luostarinen

I bostadsområdet Bagarmossen i södra Stockholm, bland lägenhetshusen, hörs plötsligt ett kacklande från en skogsdunge. Bara några meter från cykelvägen sprätter elva hönor och sju fjuniga kycklingar runt.

– De är så gulliga, säger Milan medan han fyller på vatten till dem.

Han brukar vara här på den kollektiva (gemensamma) hönsgården med sin mamma och hjälpa till att sköta om hönsen.

Föreningen består av tio grannar i området som tillsammans tar hand om hönorna. Roy har kommit hit varannan vecka i ungefär ett år. Han var här senast i morse före skolan för att hjälpa till. Till exempel måste brädan under sittpinnen inne i hönshuset skrapas av och rengöras från bajs varje morgon.

– Men det brukar mamma göra, säger Roy, som berättar att han ofta matar hönorna med maskrosblad eller grönsaker hemifrån.

Milan, 8, matar några av hönsen med deras favoriträtt - majs. Foto: Ari Luostarinen
Kaspian, 6,  plockar upp hönan Söti. När man bär en höna är det viktigt att ha ett stadigt grepp om vingarna. Samtidigt får man inte hålla för hårt.

Kaspian, 6, plockar upp hönan Söti. När man bär en höna är det viktigt att ha ett stadigt grepp om vingarna. Samtidigt får man inte hålla för hårt.

Foto: Ari Luostarinen

Killarna sätter sig på huk för att ge hönsen en av deras favoriträtter – majs. Det är en tydlig rangordning i flocken där hönan Helmi är bossen. Hon är först i hackordningen och tränger sig därför fram för att ta mat först.

När Helmi är klar flyger en tallrik med hönsfoder ner i backen då resten av hönorna rusar mot majsen. Det tar inte många sekunder innan killarnas nävar är tomma.

– Är det många hönor som pickar så gör det lite ont, eftersom de pickar jättemycket, säger Milan.

Förra året fick hönsgården sex tuppar. Det blev inte helt lyckat, berättar Milan.

– De började tjafsa och det blev slagsmål. Sedan väckte de folk som bor här i närheten, så vi behövde ta bort dem. Men vi lyckades omplacera en av tupparna på en gård i Haninge, säger han.

Kaspian, 6, plockar upp hönan Söti. När man bär en höna är det viktigt att ha ett stadigt grepp om vingarna. Samtidigt får man inte hålla för hårt. Foto: Ari Luostarinen

Det roligaste med höns är att mata dem, att vara med dem och att plocka ägg, tycker de. För äggen ser inte ut som i affären.

– Vissa ägg har prickar, och vissa är ljusare och andra är mörkare, säger Milan.

Antalet ägg varierar också. Ibland är det bara något enstaka ägg, vid något tillfälle så många som elva. Roy använder äggen till lite allt möjligt.

– Vi brukar göra pannkakor eller äggröra. Då går det åt många, säger han.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons