Popeliten lyfter nya Band aid

När Bob Geldof än en gång samlar ihop popeliten för att spela in Do they know it”s Christmas orsakar han en mediahype i England som närmar sig Beckham/Posh-nivå. Joss Stone, Paul McCartney, Bono, Sugababes och Dizzee Rascal är några som är med.

Under strecket
Publicerad
Annons

För tjugo år sedan släpptes Live aid-singeln Do they know it”s Christmas för att stöjda de svältande i Etiopien. Skivan sålde i miljoner och på Wembley Stadium uppträdde hur många artister som helst, som dokumenterats på en gigantisk Live aid-dvd som just släppts. Här sjunger Beach Boys sin sommarhit Good vibrations, Sting gör Money for nothing med Dire Straits, Queens sångare Freddie Mercury får igång en enorm allsång på We will rock you, Jack Nicholson presenterar The Who, Bette Midler introducerar Madonna som sjunger Get into the groove rakt upp och ner, McCartney gör Let it be, en fet Ozzy sjunger Paranoid och i finalen gungar rockaristokratin i sin julsång.
Mottagandet av singeln 1984 var blandat. Morrissey uttryckte sig så här: ”Man kan bry sig om Etiopiens folk, men det är en annan sak att dagligen utsätta Englands folk för tortyr”.

Nu är det alltså dags för uppföljaren. Videon släpps i dag på BBC och den inleds med att Madonna uppmanar alla fans att ”feed the world”. I originalversionen 1984 var
det David Bowie som sade samma sak. Bono sjunger än en gång ”Well tonight thank God it”s them instead of you”, även om det retat upp The Darkness sångare Justin Hawkins, som ville sjunga just den meningen. Singeln inleds med ex-Beatlen Paul McCartney på bas och den här gången ska pengarna gå till Darfur i Sudan.
Recensionerna är blandade även denna gång. En del kallar den långsammare, nya versionen för skräp. The Darkness gör en pastisch av ett Queen-solo medan Dido tydligen låter som om hon sjunger för sig själv samtidigt som hon försöker komma ihåg vart hon parkerat bilen. Åtminstone enligt tidningen The Guardian.
Den första band aid-singeln drog in 102 miljoner kronor och konserten spädde på stödet till Afrika med 765 miljoner kronor.
I Sverige har Shirley Clamp precis gjort en ny eurodiscoversion av Do they know it”s Christmas. Dessutom sägs ett svenskt Band Aid vara på gång med namn som Christer Sandelin, Tommy Ekman, Jennifer Brown, Kayo, Sofia Källgren och Sara Löfgren.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons