Pompeji förfaller ständigt – men byggs alltid upp på nytt

En av freskerna i ”Mysteriernas villa” i Pompeji.
En av freskerna i ”Mysteriernas villa” i Pompeji. Foto: Gregorio Borgia/TT

Myten Pompeji tappar aldrig sin glöd. Ruinerna har genom historien ständigt förfallit och återuppbyggts. Thomas Steinfeld ser i Neapel en utställning om den romerska staden som kombinerar klassisk arkeologi med modern kulturhistoria.

Publicerad
Annons

När Marquis de Sade år 1776 reste genom Italien antecknade han om Pompejis ruiner: ”I vilka händer har de hamnat, store Gud? Varför skickar himmelen sådana rikedomar till människor som uppskattar dem så lite?” Orden har sedan dess upprepats många gånger, inte minst i den italienska pressen, när ruinstaden under de senaste åren tycktes förfalla i allt raskare takt: Murar rasade, framför allt efter ihärdigt regn, putsen föll från väggarna, och när år 2010 ”Gladiatorernas villa” rasade ihop, förvandlades händelsen till ett memento över hela staden. I januari 2012 hotade Unesco att föra in Pompeji på listan av ”världskulturarv i fara”, och organisationens missnöje uppfattades över hela världen som en kritik gentemot den italienska staten oförmåga att sköta sina största kulturskatter.

Det sista objektet i utställningen ”Pompeji och Europa, 1748–1943”, som för tillfället visas i Arkeologiska nationalmuseet i Neapel, är ett fotografi. Det dokumenterar spillrorna efter att amerikanska och brittiska bombplan flugit mot Pompeji i augusti och september 1943: ruinerna av en ruin. Det finns inget polemiskt syfte bakom bilden, även om bomberna orsakade en skada långt större än någon annan händelse i Pompeji sedan 1700-talets mitt, då de officiella utgrävningarna började. Däremot är bilden en del av ett storartat försök att historisera utgrävningarna: Pompeji har aldrig bara varit en antik stad som man enbart hämtade fram ur jorden, så välbehållen den kunde vara. Ruinerna har alltid förfallit och återuppbyggts. Och de har alltid varit en spegel för arkeologernas, konservatorernas, samlarnas och publikens intresse.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons