Annons

Madelaine Levy: Polyglotta älskare kan ta hem priset

En tegelsten, en depressiv passion och en håglös konstprofessor. Det är inga lättsinniga böcker som årets jury valt att nominera till Augustpriset. Ett kvalitativt startfält, men frågan är vad bokhandlarna kommer tycka om det delvis svårtillgängliga urvalet, skriver SvD:s litteraturredaktör Madelaine Levy.

Publicerad
Therese Bohman, Lina Wolff, Lars Norén och Ann Jäderlund är alla nominerade till Augustpriset.
Therese Bohman, Lina Wolff, Lars Norén och Ann Jäderlund är alla nominerade till Augustpriset. Foto: Dan Hansson / SvD / TT / TT

Den som vill läsa in sig på den nominerade skönlitteraturen inför Augustgalan den 28 november har inte någon enkel uppgift framför sig. Bara omfånget ligger på några tusen sidor, en siffra som höjs avsevärt av det kanske mest oväntade verket i sammanhanget: Lars Noréns ”En dramatikers dagbok 20132015”, som är en 1600 sidor tjock lunta i genialisk formgivning av Nina Ulmaja. Boken som är såväl svepande som myllrande detaljrik spänner från vardagens trivialiteter till filosofins kärna. Trots stora språkliga kvaliteter är det enbart med en mycket generös definition den kan sägas vara just skönlitteratur.

Therese Bohman, Lina Wolff, Lars Norén och Ann Jäderlund är alla nominerade till Augustpriset.

Foto: Dan Hansson / SvD / TT / TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons