Annons

Wyjeżdżamy/We are leavingPolska teatrar kritiserar nationalism – under hot

Tolkningen av ”Vi reser” är ett aktuellt exempel på hur polsk teater kommenterar det rådande samhällsklimatet.
Tolkningen av ”Vi reser” är ett aktuellt exempel på hur polsk teater kommenterar det rådande samhällsklimatet. Foto: Magda Hueckel

WARSZAWA. En naken Sokrates, judar som aldrig lyckas lämna landet och homosexuella relationer. Polens PiS-regering och deras nationalkonservativa kulturagenda diskuteras och kritiseras på polska scener. Men teatrarnas frihet är hotad.

Under strecket
Publicerad

Pjäsen, skriven 1983 av Israels mest kände dramatiker, överförs här till Polen i dag och beskriver en depressiv, frustrerad stämning bland grannar i ett kvarter.

Foto: Magda Hueckel
Foto: Magda Hueckel

Mitt i polska Nowy Teatrs föreställning av Hanoch Levins pjäs ”Orzei mizvadot” (”De som packar sina väskor”) frågar en amerikanska på besök i Warszawa varför alla säger att de vill resa bort. Änkan Bianca svarar med en upprörd utläggning om hur Polens judar – hennes familj – under andra världskriget stängdes in i Warszawagettot, medan andra på flykt i landet fick ge bönder sitt guld mot bröd.

De få som överlevde Förintelsen tvingades rea ut sina plundrade hem och gå i exil. Hennes utbrott är en besvärjelse mot den nya lag som begränsar offentlig debatt om polackers delaktighet i förföljelserna. ”Därför vill alla resa”, säger Bianca.

Annons
Annons
Annons