Annons
Kommentar

Anders Q Björkman:Polens regering skriver om historien

Judar från Polen och andra länder samlades den 10 juli i år för att minnas offren för en massaker i byn Jedwabne under andra världskriget. De judiska byborna låstes den 10 juli 1941 in i en lada som sedan brändes ner av deras polska grannar.
Judar från Polen och andra länder samlades den 10 juli i år för att minnas offren för en massaker i byn Jedwabne under andra världskriget. De judiska byborna låstes den 10 juli 1941 in i en lada som sedan brändes ner av deras polska grannar. Foto: Michal Kosc/TT

Den polska regeringens gränslösa patriotism tar sig alltmer absurda uttryck. Nu försöker man skriva om historien så att den bättre passar de styrande politikerna.

Publicerad

I maj beslutade den polska regeringen att chefen för ”Nationella institutet för hågkomst” (IPN) inte längre ska tillsättas genom normalt förfarande för statliga tjänster, utan att denna person ska väljas direkt av parlamentet, där det regeringsbärande partiet Lag och rättvisa har majoritet. Nu rapporterar Frankfurter Allgemeine Zeitung att man gjort sitt val: Jaroslav Szarek.

Szarek hävdade nyligen inför ett riksdagsutskott att det var tyskar som var ansvariga för den massaker på judar som ägde rum i den polska byn Jedwabne den 10 juli 1941. Detta har upprört medlemmar i Centrum för Förintelseforskning i Warszawa, eftersom IPN tidigare – efter omfattande forskning – kommit fram till att det skändliga dådet faktiskt genomfördes av byns polska invånare. Kort efter att Szarek tillträdde sin nya tjänst lät han sparka historikern Krzysztof Persak, som var en av dem som kommit fram till att skulden låg just hos byns polska invånare.

Annons
Annons
Annons
Annons